Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji přibydou nová stání pro karavany

Foto: Morelo

Ilustrační foto.

Reklama

V Moravskoslezském kraji vzniknou další stání pro karavany. Krajští zastupitelé na středečním jednání podpořili několik projektů, které v regionu rozšíří síť takzvaných stellplatzů.

Článek

„Cestování v karavanech je celosvětově trendy. Stellplatzy jsou pro výletníky ideálním výchozím bodem, ze kterého mohou vyjíždět za památkami, turistikou, zábavou nebo za zážitky. Pokud se chceme zařadit mezi návštěvníky nejvyhledávanější lokality, musíme jít s dobou,“ uvedl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jan Krkoška (ANO).

Karavanová stání v kraji jsou v ostravském Landeku, ve Štramberku na Novojičínsku a u přehrady Olešná na Frýdecko-Místecku. Další by mohla vzniknout ve čtyřech dalších lokalitách, konkrétně v Tošovicích na Novojičínsku, u Těrlické přehrady, ve Vendryni na Frýdecko-Místecku a na předměstí Opavy.

„V karavanech a obytných automobilech cestují všechny věkové skupiny obyvatel, využívají ho v hojné míře i zahraniční hosté, kteří jsou u nás ochotni strávit více dnů. Proto je důležité vytvořit těmto karavanovým nadšencům vhodné podmínky pro servis spojený s jejich vozidly, tedy možnost dočerpat vodu, vyprázdnit chemická WC, dobít baterie a další. Pokud budeme mít kvalitní zázemí, tito turisté k nám budou rádi a opakovaně jezdit,“ míní Krkoška.

Nová karavanová stání by měla být podle dotačních podmínek hotova nejpozději na konci října. Z dotace, která je maximálně 450.000 korun na jeden projekt, budou hrazeny například náklady na pořízení elektro přípojek a přípojek pro dočerpání vody, výlevek chemických WC, rezervačních či parkovacích systémů nebo náklady na nezbytné terénní úpravy.

Reklama

Související témata:
Stellplatz

Doporučované