Hlavní obsah

Letošní olomoucká přehlídka Art Brut bude věnována Jeffreymu Wolfovi

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Americkému tvůrci Jeffreymu Wolfovi a jeho filmům bude věnován letošní ročník olomoucké filmové přehlídky Art brut. Diváci se mohou těšit na pět snímků, hlavní film bude věnován malíři Billu Traylorovi.

Článek

Festival se koná ve čtvrtek v Arcidiecézním muzeu Olomouc, řekl dnes ČTK jeho pořadatel Pavel Konečný. Festival se věnuje fenoménu art brut či outsider art, tedy spontánnímu umění. V Olomouci se koná od roku 2012.

„Letošní art brut film je v pořadí jedenáctým pokračováním komorní přehlídky věnované spontánnímu výtvarnému projevu z periferie výtvarného umění. Je každoročně pořádán na počest Anny Zemánkové, olomoucké rodačky a tvůrkyně, která je v této oblasti spontánní tvorby představitelkou české tvorby známé po celé světě,“ uvedl pořadatel festivalu.

Každý ročník akce se zaměřuje na něco specifického, ať už na oblast či osobnost. „Letošní ročník je zaměřen na tvorbu newyorského filmaře a dokumentaristy Jeffreyho Wolfa, který je producentem a také režisérem dokumentárních filmů, jež se věnují především Afroameričanům, černošským tvůrcům z oblasti spontánní tvorby - outsider art či art brut. Oslovil jsem ho s tím, že v Olomouci pořádáme tuto přehlídku. Ochotně souhlasil a poskytl nám své filmy,“ doplnil Konečný.

Ikonou letošní přehlídky bude Wolfův celovečerní film věnovaný Billu Traylorovi (1853 až 1949) a jeho pozoruhodném životu. Traylor se narodil jako otrok, své mládí strávil v otroctví na farmě, v roce 1939 se přestěhoval do Montgomery v Alabamě. Kreslit začal až v 81 letech, kdy trávil dny jako bezdomovec na chodníku v Monroe Street. Jako podklad používal to, co právě našel - papír, karton a kusy krabic. Za tři let vytvořil kolem 1500 kreseb. „Kresby tehdy rozdával na požádání, ale v současné době mají hodnotu několika set tisíc dolarů a jsou součástí sbírek několika význačných amerických muzeí,“ podotkl Konečný.

Festival po snímku Bill Traylor: Honba za duchy uvede ještě čtyři další snímky z dílny Jeffreyho Wolfa, tentokrát zaměřené na amerického umělce Jamese Castleho, proslulého řezbáře Elijaha Pierceho, na afroamerickou umělkyni Nellie Mae Roweovou a Williama Hawkinse, afroamerického samouka známého pro své expresivní obrazy Ohia.

Francouzský termín art brut označuje umění v původním, syrovém stavu. V přeneseném významu jde o umění neprofesionální, neakademické. Muzeum umění v Olomouci, které je spolupořadatelem přehlídky, se stylu art brut věnuje dlouhodobě. Uspořádalo samostatné výstavy Anně Zemánkové, Cecílii Markové, Natálii Maslikové-Schmidtové a v roce 2008 i soubornou výstavu Art brut v českých zemích.

Reklama

Doporučované