Hlavní obsah

Letošní ročník Bílého kamene se kvůli cvičení na Libavé přesouvá na červen

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní ročník cykloturistické akce Bílý kámen, která od roku 1994 otevírá zájemcům jinak uzavřený vojenský prostor Libavá, se musí mimořádně přesunout z tradičního 1. května na 17. června.

Článek

„Důvodem je cvičení mezinárodních vojsk v tomto vojenském újezdu,“ řekl ČTK hlavní pořadatel akce Milan Heřman. Akce se každoročně účastní několik tisíc lidí, otevření Libavé si nenechávají ujít cyklisté, ale ani pěší turisté z celé republiky. Loni sem zamířilo 3455 lidí.

O přesunutí termínu se pořadatelé dozvěděli až na začátku února. Na Libavé se od začátku dubna plánuje třetí cyklus výcviku ukrajinských vojáků. Zúčastní se ho asi 650 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil, jak uvedlo na webu Ministerstvo obrany. „Ještě v lednu jsme měli ústní příslib, že květnový termín vyjde. Protože se však prodloužila délka mezinárodního cvičení, všechny květnové termíny byly passé a museli jsme vzít zavděk červnovým termínem. Uvidíme, jak na to budou reagovat lidé,“ uvedl Heřman. Doplnil, že pořadatelům byl pro tuto vyhlášenou akci na Libavé nabídnut jediný možný termín.

Bílý kámen má téměř třicetiletou tradici, 1. květen byl již daný, termín se posunoval kromě ročníků zasažených pandemií koronaviru o několik dní jen výjimečně. „Ze začátku byly také jako náhradní termíny 8. nebo 9. květen, stalo se to za těch 20 až 30 let snad dvakrát, když bylo předem jasno, že o týden později bude výrazně lepší počasí. Pokud pominu letní Bílé kameny, které se odehrávaly na konci srpna, je to poprvé, kdy se akce uskuteční ve zcela neznámém termínu,“ uvedl pořadatel. Květnový termín je podle něj pro akci výhodnější především kvůli zájmu cyklistů. „Velkou roli tam hraje natěšení cyklistů během jara, i proto ten letní Bílý kámen neměl již takovou účast,“ dodal Heřman.

Akce umožňuje návštěvníkům zavítat do jinak nepřístupných míst, kde během roku operuje armáda. Každoročně si tak mohou prohlédnout například skalisko Bílý kámen, zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel nebo poutní kostel ve Staré Vodě. Letní etapa v srpnu se jezdila v letech 2011 až 2014 kvůli vzrůstajícímu zájmu lidí nejen ze střední Moravy, ale i z celého Česka a sousedních států. Od roku 2015 se Libavá opět otevírala veřejnosti pouze 1. května. Dosud na akci zavítalo již přes sto tisíc lidí. Rekordní byl ročník 2014, kdy si Bílý kámen nenechalo ujít 6439 návštěvníků.

Reklama

Doporučované