Hlavní obsah

Muzeum v Olomouci nabídne postupně výstavy výtvarníka Lichého, Štreita i Saudka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Kresleným humorem výtvarníka Lubomíra Lichého otevře tento týden letošní výstavní sezonu Vlastivědné muzeum v Olomouci.

Článek

Svým návštěvníkům v první polovině roku nabídne také fotografický cyklus Jindřicha Štreita z českých věznic či průřez dílem fotografa Jana Saudka, informoval ČTK mluvčí muzea Antonín Valenta. Muzeum do letošního roku vstoupilo s novým ředitelem Jakubem Rálišem, který se chystá zaměřit především na moderní fungování muzea, na rozšíření depozitářů či budování nových expozic

První výstavou v letošním roce chce muzeum své návštěvníky především potěšit a pobavit. Výstavu Lichého kreseb otevře muzeum v pátek, potrvá do konce března. „Mám rád černý humor, konečně dost kreseb se dá zařadit do téhle škatulky, ale nevyhýbám se ani jinému zaměření. Také to je ilustrování knížek a úplně naposled komiksy. V nich je kresba trochu z jiného soudku. Protože patřím do staré generace autorů, všechno je to ruční práce, žádné grafické programy,“ vzkázal návštěvníkům výtvarník.

S regionem i Olomoucí pojí výtvarníka, hudebníka a textaře osobní vazby. Profesi výtvarníka se věnuje od roku 1990, kdy začal spolupracovat s časopisy a novinami, v Zemských novinách devět let každodenní kresbou komentoval politické dění v tuzemsku. Je členem České unie karikaturistů a Unie výtvarných umělců v Hradci Králové, za sebou má ilustrace více než 90 knih, z toho devíti autorských, získal několik cen v mezinárodních soutěžích kresleného humoru.

Na konci ledna chystá muzeum fotografickou výstavu Jindřicha Štreita s názvem Ze tmy ke světlu, která divákům přiblíží vězeňské prostředí nevšedním pohledem objektivu, zaměřeným na práci vězeňských kaplanů. „Soubor fotografií vznikal ve dvou etapách v letech 2018 až 2020, kdy Jindřich Štreit navštívil společně s hlavním kaplanem Vězeňské služby ČR a předsedou zapsaného spolku Vězeňská duchovenská péče na dvacet vězeňských zařízení,“ uvedl mluvčí muzea Antonín Valenta. „Každá z fotografií v sobě skrývá nepřenositelnou atmosféru spojenou s lidským osudem a příběhem, který se snažil autor zachytit a zprostředkovat,“ doplnil mluvčí. Štreitova výstava potrvá do poloviny března.

V polovině května má muzeum v plánu druhou fotografickou výstavu, tentokrát půjde o práci Jana Saudka. Půjde o průřez jeho díla, obsahovat bude zhruba 100 fotografií, dodal Valenta. Až do poloviny dubna budou moci zájemci navštívit také multimediální výstavu o císaři Rudolfu II., která jim nabídne i málo známá fakta ze života panovníka včetně zajímavostí z jeho osobního života. Otevřena byla na konci loňského roku.

Reklama

Doporučované