Hlavní obsah

Na kůr chrámu sv. Mořice se vrátil „mozek“ Englerových varhan, hrací stůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na hlavní kůr olomouckého chrámu svatého Mořice se dnes dopoledne vrátil po generální opravě „mozek“ Englerových varhan, hrací stůl.

Článek

Největší varhany v tuzemsku, které se řadí zároveň i mezi největší ve střední Evropě, se opravují od konce roku 2020. Jejich restaurování se ujali odborníci ze Slovinska. V plné kráse by se mohly znovu rozeznít již na konci letošního roku, řekl dnes ČTK organolog olomoucké arcidiecéze Jan Gottwald. Restaurování mořických varhan stálo téměř 38 milionů korun.

Zhruba půltunový hrací stůl vytáhli odborníci do téměř desetimetrové výšky za pomoci kladky, v dalších týdnech se bude kompletovat s píšťalami, které rovněž prošly rozsáhlou opravou. „Z hracího stolu se ovládá všech těch 8012 píšťal a všech 95 rejstříků. Poté začne propojení se zbytkem varhan. Myslím, že to bude trvat zhruba měsíc - paralelně s tím začínají zvukové a akustické zkoušky v kostele, máme tam již namontováno zhruba 50 procent píšťal,“ uvedl Gottwald.

Návratu hracího stroje dnes přihlížel i varhaník Jiří Stodůlka. „Je to už dlouhá doba, co varhany byly odvezeny pryč a co se na ně nehraje. Je to velká fáze očekávání. Věříme, že varhany budou hrát podstatně líp, že byly odstraněny veškeré vady se vzduchem a že bude napraven i zvuk. Kompletně vyměněna je také elektronika,“ řekl ČTK. „Když se teď vrátil mozek varhan, je to další stupínek k tomu, že se opět blíží jejich rozeznění. Věříme, že to bude do Vánoc,“ doplnil varhaník.

Hrací stůl se podle Gottwalda vrátil více ke své původní podobě. „Hrací stůl vznikal v 60. letech 20. století a na konci 20. století byl přestavěn, kdy byl k ovládání přidán počítač. Při poslední rekonstrukci jsme se snažili vrátit do staršího tvaru, proto byla všechna přídavná zařízení odstraněna. Vůbec to však neubralo na ovládání hracího stolu, přiblížili jsme se tvaroslovím zhruba době vzniku,“ doplnil Gottwald.

Podle organologa byly varhany takto demontovány naposledy před více než půl stoletím, od té doby prošly jen dílčím servisem či opravami za provozu. Jednotlivé části varhan začali odborníci rozebírat od prosince 2020, demontáž dokončili loni. Na začátku letošního února se nástroj odvezl do Slovinska, od dubna se jeho jednotlivé části vracely zpět na místo. Od rozsáhlé opravy očekávají odborníci zlepšení technického stavu nástroje. Přibudou i moderní prvky, které přispějí k lepší interpretaci nástroje, doplnil Gottwald.

Původní barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera byl uveden do provozu 22. září 1745. Už tehdy se varhanám pro jejich velikost (2361 píšťal) říkalo Královna moravských varhan. V původní podobě se varhany uchovaly do poloviny 20. století, kdy prošly velkou rekonstrukcí, kterých se ujala v letech 1959 až 1971 krnovská firma Rieger-Kloss. Nástroj byl tehdy mnohonásobně rozšířen, připojen k němu byl také nový pětimanuálový hrací stůl.

Reklama

Doporučované