Hlavní obsah

Novoroční ohňostroj Přerova bude vzpomínkou na přerovské hudebníky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Velkolepý novoroční ohňostroj v Přerově, který si na březích řeky Bečvy nenechají na začátku ledna každoročně ujít tisíce lidí, bude tentokrát vzpomínkou na přerovské hudebníky.

Článek

Autorem ohňostroje bude stejně jako v předchozích ročnících ohňostrůjce Pavel Novák. Světelná show začne 1. ledna v 18:00 a bude trvat 11 minut, uvedli zástupci města. Obyvatele Přerova čeká v pondělí navíc ještě mikulášský ohňostroj. Za obě akce město zaplatí 150 000 korun.

Letos bude novoroční ohňostroj rozdělen do sedmi úseků a je sestaven jako vzpomínka na přerovské hudebníky, ať už jde o zpěváka a skladatele Pavla Nováka, který se stal známým v 60. letech minulého století, tak jeho syna Pavla, který zemřel letos. Připomene také skladatele a textaře Jaroslava Wykrenta, který zemřel letos v březnu. „Neočekávejte hudbu, u které budete ronit slzy, ale těšte se na krásnou muziku, ať už rockovou, nebo popovou. Společně zavzpomínáme na krásné chvilky, které nám tito hudebníci přinášeli textem, zpěvem a hudbou,“ uvedl tvůrce ohňostroje.

Novoroční ohňostroj v Přerově je tradičně koncipován nad řekou Bečvou nedaleko centra města. Letos v lednu si ohlušující salvy sladěné s hudbou, které byly odpalovány z osmi pozic, nenechaly ujít tisíce lidí. Návštěvníci lemovali nejen oba mosty, ale i protilehlé břehy, náplavku a přilehlé hradby. Přerov byl tehdy jedním z mála měst v Olomouckém kraji, které přes přetrvávající restrikce kvůli pandemii koronaviru ohňostroj naplánovalo.

Přerovany čeká v pondělí také mikulášský ohňostroj, který bude odpálen v 18:00 a potrvá 6,5 minuty. Komponován je do tří částí. „První část říká: Budeme v pekle - a to má speciální váhu. Nezáleží, jak je kdo těžký, ale jak hřešil. Druhá část upozorňuje: Jestli bude na náměstí Dorota Máchalová, ať se má na pozoru. Nevíme, jestli si ji čerti nechtějí odnést do pekla. A třetí část ukončuje tato myšlenka: Spát asi nepůjdeme, protože jak víme, čert nikdy nespí,“ doplnil Novák.

Reklama

Doporučované