Hlavní obsah

Příprava houbařských výstav v Olomouckém kraji stojí letos více úsilí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Více úsilí a nachozených kilometrů je letos třeba pro přípravu oblíbených výstav hub, jež se každoročně za pozornosti stovek návštěvníků konají v Šumperku a v Přerově.

Článek

Počasí v Olomouckém kraji mykologům moc nepřeje, v lesích je na mnoha místech stále sucho, předchozí deště měly spíše lokální charakter. V Šumperku, kde výstava už je, se jim podařilo nasbírat zhruba 380 druhů. Vyrazit za houbami však museli odborníci i nadšenci do vzdálenějších míst.

„Množství exponátů je srovnatelné s předchozími lety, sbírání ale vyžadovalo více úsilí než jiné roky. Na Šumpersku současné počasí růstu hub příliš nepřeje - v lesích je sucho. Lepší situace panuje v okolí Rýmařova a Jeseníku, kde v předchozích týdnech více pršelo,“ uvedla k šumperské výstavě Jana Uhlířová z Vlastivědného muzea v Šumperku. Podotkla, že kromě mykologů se sběru hub intenzivně věnovali zaměstnanci muzea, ale i veřejnost či studenti šumperské zemědělské školy.

V Šumperku se mykologická výstava koná od roku 1999. I letos na ni své úlovky přinášeli i návštěvníci mířící na výstavu, což přispělo k rozšíření její pestrosti. Zatímco ve čtvrtek ráno, kdy výstava hub v Rytířském sále Vlastivědného muzea začala, bylo k vidění 359 druhů čerstvých hub, vpodvečer zhruba 375 druhů.

V Přerově se na sběr hub teprve chystají, už nyní však mykologové pozorují, že druhů roste podstatně méně. „Do výstavy nám zbývá týden, zatím to nevypadá zle, horší je to ale druhově. Snad se to do té doby zlepší. Pokud měli v Šumperku 370 druhů hub, je to perfektní. I když se nachodili, nic lepšího už pomalu nemohou mít, takové množství nebývá kolikrát ani na celostátní národní výstavě v Praze,“ řekl dnes ČTK přerovský mykolog Milan Plášek.

Mykologové každoročně doufají, že se na výstavách objeví také rarity. V Šumperku se to již povedlo. „Jako raritu lze uvést nezvykle velkou plodnici choroše oříše či albinotickou formu hřibu smrkového. Z dalších vzácností jsou vystaveny kuřátka lososová či bělochoroš Loweomyces wynneae. Také smrtelně jedovatá muchomůrka jízlivá nebývá na zdejší výstavě k vidění často,“ doplnila Jana Uhlířová.

Šumperskou výstavu lze navštívit ještě dnes a v sobotu dopoledne. Na tu přerovskou se budou moci lidé vydat příští týden v pátek a v sobotu, houby budou vystaveny v klubu Teplo na Horním náměstí. Na obou místech je součástí výstavy mykologická poradna pro veřejnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované