Hlavní obsah

Prostějovské muzeum otevřelo výstavu kolekce lidových podmaleb na skle

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Prostějovské muzeum otevřelo výstavu kolekce lidových podmaleb na skle s názvem Malované nebe. Kolekce ze sbírek muzea bude vystavena poprvé, více než sto kusů obrázků se do muzea dostalo většinou jako dary sběratelů.

Článek

Zahrnuje svojí šíří téměř všechny oblasti Čech a Moravy, kde podmalby vznikaly, zejména během 19. století. To bylo obdobím největšího rozmachu tohoto řemesla, které zaniklo na jeho konci s nástupem nových technologií, zejména litografií a olejotiskem, informovali ČTK zástupci muzea.

„Lidové obrázky na skle jsou jednou z nejsvéráznějších forem výtvarného umění lidového prostředí. Byly vytvořeny jednou ze základních technik malby na sklo, a to takzvanou technikou malby za studena, kdy se vynechává tepelná fixace barevné vrstvy. V minulosti tvořily charakteristickou výzdobu venkovských jizeb,“ uvedli zástupci muzea.

Výstava návštěvníkům představuje nejen prostějovskou sbírku; tematicky jsou ve sbírce zastoupeny téměř všechny náměty vyskytující se na lidových podmalbách, ať už jde o postavy jednotlivých svatých či záznamy okamžiků jejich života. „Zajímavostí je zcela určitě písmový obraz Tolerančního patentu vytvořený pro evangelické prostředí v oblasti Ždánicka v první třetině 19. století, či ze stejného období pocházející obraz Mariánské či Loretánské litanie z okruhu malíře zvlněného obočí z oblasti Ždánicko-Blanenska, který je záznamem květnové zvláštní modlitby k Panně Marii,“ popsali kurátoři výstavy. Za ojedinělý považují námět křtu knížete Bořivoje sv. Cyrilem a Metodějem z počátku 18. století.

Expozice mapuje i různé regionální varianty, podle kterých je kolekce na výstavě rozdělena. Zastoupeny jsou nejvýznamnější dílny ze střední Moravy, z okolí Brna, Ždánic, či Drahanské vrchoviny, ale i severní Moravy nebo podmalby ze severních Čech, vyznačující se zrcadlovým pozadím. Nejstaršími zastoupenými pracemi v prostějovské sbírce jsou dílny z Českomoravské vysočiny z počátku 19. století a dílna růží a tulipánů působící v okolí Brna již kolem roku 1800. Tuto ranou produkci moravských obrazů vycházející ještě z barokní tradice na skle charakterizuje hlavně použití ornamentu květů planých růží a tulipánů, který se zpravidla klene nad hlavami postav nebo dotváří celkové ladění obrazu a vytvářející pozadí. Pozdní práce z konce 19. století pak zastupuje skupina podmaleb z Jižní Moravy a Luhačovicka.

Návštěvníci se na výstavě seznámí nejen s historií malby na sklo a technologickými postupy, ale také s jejich restaurováním, dodali zástupci muzea. Výstavu je možné navštívit do poloviny dubna příštího roku.

Reklama

Doporučované