Hlavní obsah

Pardubický kraj hledá na výpomoc autobusové dopravce pro dva okresy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický chce co nejdřív vyřešit nedostatek řidičů, který má negativní dopad na provoz regionální autobusové dopravy na Svitavsku a Orlickústecku. Dopravce BusLine od pondělka některé spoje kvůli tomu ruší.

Článek

Hejtmanství jedná s dalšími dopravci o výpomoci, situace by se mohla zlepšit od pondělí 20. června. „Děláme maximum, co je v našich silách, tlačíme na společnost BusLine, aby vše uvedla co nejrychleji do stavu, který odpovídá uzavřené smlouvě. Zároveň obvoláváme další dopravce, zda jsou nám schopni a ochotni pomoci a některé turnusy místo společnosti BusLine zajistit. Momentálně to vypadá, že bychom mohli od pondělí snížit počet neodjetých spojů na polovinu. Věřím, že se nám to společnými silami podaří,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Situace se zatím zhoršuje. Dnes nejelo přes 150 spojů, v pondělí jich bylo kolem stovky. Podle hejtmana Martina Netolického (3PK/ČSSD) zároveň kraj bude na společnosti uplatňovat sankce. „Stávající situaci považuji za šlendrián a flagrantní porušení smlouvy, protože dopravce věděl dlouho dopředu, že v neděli 12. června začíná zajišťovat autobusovou dopravu ve čtyřech oblastech. Smlouva hovoří jasně a smlouvy jsou od toho, aby se dodržovaly,“ uvedl hejtman. Výši pokuty neuvedl. Ve smluvních podmínkách je až deset milionů korun.

Jakmile bude situace stabilizovaná, bude kraj po společnosti BusLine požadovat, aby připravila pro své cestující jako omluvu za stávající situaci bonus, například v podobě krátkodobého odpuštění jízdného, dodal hejtman.

Vedení BusLine se písemně omluvilo. „Ve skupině BusLine jsme náborové kampani v Pardubickém kraji věnovali maximální úsilí, nabízeli jsme zde dvojnásobný náborový příspěvek oproti jiným krajům a snažili jsme se nové kolegy získat všemi způsoby. Poprvé jsme se zde ale setkali s tím, že měli někteří řidiči podepsáno více pracovních smluv u různých dopravců a rozhodovali se na poslední chvíli,“ uvedla Vladimíra Vyhnisová, pověřená řízením Dopravní skupiny BusLine.

Reklama

Doporučované