Hlavní obsah

Škola Svítání bude mít v centru Pardubic opravenou budovu za 150 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na začátku září zahájí provoz opravená budova v Klášterní ulici Pardubicích. Sloužit bude Základní škole Svítání, která nabízí vzdělání a další služby pro děti, mládež i dospělé s kombinovaným zdravotním postižením.

Článek

Školu organizace Svítání koupila v roce 2015 od města. Zaplatila za ni 12 milionů korun. Pak začaly přípravy, projektování i shánění evropských dotací, které by byly pro projekt vhodné. EU nakonec přispěje 95 miliony korun. „Práce trvaly skoro dva půl roku a i s pořízením objektu dosáhnou náklady skoro 150 milionů korun,“ řekla ředitelka školy a senátorka Miluše Horská (za KDU-ČSL).

Budova je v historickém jádru. Místo dříve bylo renesančním areálem minoritského kláštera se zahradou a altánem. Renesanční pozůstatky jsou ve sklepení. Neplánovanou součástí nové školy je tak nakonec prezentace unikátní středověké studny, která se při stavebních pracích našla. Vnější kamenné zdivo tvoří předsíň výtahu. Vnitřní část studny je rozdělená, po spodní části budou lidé chodit, vrchní část je zavěšená ve speciální konstrukci a vyčnívá do atria.

V budově organizace koncentruje služby pro své klienty na jednom místě, navíc se přemístěním do centra stane i místem setkávání s majoritní společností, budou se tam konat i různé kulturní akce. Všechny stavební práce by měly skončit do tří týdnů.

Ve sklepě vznikají prostory menší galerie, v přízemí je společenský sál. Ve druhém podlaží škola zřídí pedagogické centrum, administrativu a jídelnu. Ve třetím podlaží mají být učebny a kabinety. Na půdě bude centrum pro výuku dovedností klientů školy a tréninkové byty. Všechna patra včetně suterénu propojí výtah, budova musí být plně bezbariérová.

„Čekají nás ještě dodělat venky, není hotová dlažba, uvnitř se položí koberce, dokončují se sály v přízemí, elektřina. Jelo se odshora dolů, v přízemí to bylo nejnáročnější, je historicky nejcennější,“ řekl architekt Pavel Mudruňka.

Dva a půl roku bylo podle něj velmi náročných. V jednu chvíli stavební firma téměř zastavila práce, protože skoro neměla kvůli válce na Ukrajině dělníky. „Je to dva a půl roku hektického života, doufám, že výsledek bude dobrý. Podařilo se věci udělat kvalitně,“ řekl Mudruňka.

Školu organizace otevře 9. září, připravuje k tomu slavnostní program. Svítání má klienty v dětském, dospělém i důchodovém věku. Do Klášterní ulice se přestěhují služby, které fungují v Polabinách a Nemošicích. Hlavní sídlo školy, postavené v minulosti z evropských dotací, zůstane v Pardubičkách. Svítání má také pobočku ve Vysokém Mýtě, kde provozuje základní a praktickou školu. O přibližně 700 dětských i dospělých klientů se stará kolem 150 zaměstnanců.

Reklama

Doporučované