Hlavní obsah

Kvalita vody v koupalištích v Plzeňském kraji se místy kvůli sinicím zhoršuje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

S postupujícím létem se místy začínají objevovat sinice. V žádném z koupališť, na němž kvalitu vody sledují hygienici, ale není voda nevhodná ke koupání.

Článek

Zhoršená jakost je pouze v jezírku Košutka v Plzni, ale to kvůli mikrobiologickým ukazatelům z předchozích let, uvádí hygienická stanice na svých stránkách. Hydrobiolog Jindřich Duras nyní nedoporučuje koupání na přehradě České údolí u Plzně. Naopak plzeňská bolevecká rybniční soustava nabízí vodu se stále ještě dobrou kvalitou a bez sinic, řekl dnes ČTK.

Dobře se dá pořád koupat v přehradě Hracholusky, a to zejména u hráze. „Na Hracholuskách pomalu končí stadium výborné kvality vody. U hráze máme ještě průhlednost 2,5 metru, na Radosti už jen kolem dvou metrů a u silničního mostu pouze 1,5 metru. Horní část nádrže ale už je zelená, to znamená se sinicovým vodním květem. Sinice jsou patrné ve vodním sloupci i v dolní části nádrže, avšak zatím je výskyt pod hranicí, kdy by to mohlo způsobit nějaké zdravotní potíže,“ uvedl Duras.

Naopak nádrž České údolí je pode něj ve stadiu, kdy sinicový vodní květ místy odumírá, a na koupání je tedy nyní ta nejméně vhodná doba. „Bolevecká rybniční soustava, jak pokračuje sezona, tak každý rybník projevuje svou osobitost. Společné mají to, že teplota vody se pohybuje kolem 23 stupňů Celsia, a to, že nikde zatím nejsou sinice. V zásadě ve všech rybnících soustavy se dá dobře koupat,“ řekl Duras.

Na Velkém boleveckém rybníku je průhlednost 1,5 metru a plavcům nebudou překážet ani vodní rostliny. Do rybníka prosakuje kyselá spodní voda, která nesvědčí vodním rostlinám, ale ani sinicím. Trvale dobrou vodu má Kamenný rybník s aktuální průhledností kolem 1,5 metru. Mírně se zhoršila průhlednost vody v Šídlovském rybníku, nyní je asi 1,3 metru. Ve vodě je slabý vegetační zákal, lidé ale nemusí mít podle Durase obavy z nějakých zdravotních komplikací.

„Třemošenský rybník se vyznačuje poměrně hustým hnědým vegetačním zákalem, způsobeným mikroskopickými planktonními řasami rozsivkami, ale ty neznamenají žádné zdravotní riziko, takže ke koupání jsou pořád dobré podmínky. Senecký rybník je po několika letech zase na plném vodním stavu, už také vykazuje slabší vegetační zákal způsobený směsí řas a rozsivek. Je to ale naprosto přirozené, průhlednost vody je slabě přes jeden metr a sinice žádné,“ doplnil Duras. Zakalená voda je kvůli hustší rybí obsádce v rybníku Košinář, ten ale není primárně určen ke koupání.

Reklama

Doporučované