Hlavní obsah

Letecká show v Plasích nabídne v dubnu historické letouny i špičkovou akrobacii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Průlety armádních stíhaček JAS-39 Gripen, nasazení vojenského vrtulníku Sokol, ukázky unikátních historických letounů či špičkovou leteckou akrobacii nabídne 29. a 30. 4. na letišti v Plasích největší letecká show na západě Čech.

Článek

Den ve vzduchu s Plzeňským krajem slibuje jednoduchý, srozumitelný program a rodinnou atmosféru při hlavním leteckém programu i při doprovodném programu na zemi, řekli dnes novinářům pořadatelé.

V Plasích se poprvé představí rakouská skupina Blanix-Team. „Duo kluzáků v barvách Red Bullu patří mezi nejlepší na světě a jejich perfektní show s nejtěžšími možnými akrobatickými prvky bude patřit k vrcholům leteckého dne. Další premiéru na Dni ve vzduchu obstará symbol amerického válečného letectva – vrtulník Bell AH-1S Cobra,“ uvedl manažer akce Jiří Pěč. Na letecký den opět přiletí se svým vystoupením mistr světa Red Bull Air Race Martin Šonka, v letu se představí první proudové letadlo československé výroby Aero L-29 Delfín, nejlepší akrobatická skupina na světě Flying Bulls Aerobatics Team, první poválečný československý celodřevěný letoun M-1 D Sokol nebo americký cvičný letoun z roku 1942 North American AT-6C Harvard, vyjmenoval.

Do Plas se po zimní pauze těší akrobatická skupina Flying Bulls Aerobatics Team, označovaná někdy za nejlepší na světě. „Tentokrát přiletíme všichni čtyři a zalétáme celý program včetně dvojitého zrcadla, zrcadlové akrobacie, velmi těsné skupinové akrobacie nebo akrobacie na záporných géčkách. Budou tam i klasické věci, co se líbí, jako je srdce, míječka, kdy lidé trnou, jestli se srazíme nebo nesrazíme. Nejmenší vzdálenost je tam metr či metr a půl. Bude toho hodně, těšíme se do Plas jako vždycky, je to otevírání sezony a nás to tam baví,“ řekl pilot Jan Rudzinskyj.

Armáda ČR do Plas tradičně pošle gripeny, jejichž průlet zahájí v 13:30 letovou část programu. V roli záchranáře, akrobata i hasiče se představí armádní vrtulník W-3A Sokol.

Areál se otevře po oba dny v 9:00: V doprovodném programu nechybí koncert, rozhovory se speciálními hosty nebo ukázky zásahu hasičů či policie. Do vzduchu je připraveno vynést zájemce pět letadel a dva vrtulníky.

Vstupné v předprodeji a na místě stojí pro dospělé 300 korun, pro děti od sedmi do 12 let 100 korun, k dispozici jsou i speciální vstupenky. Na místo odveze diváky z Plzně a zpět bezplatná kyvadlová doprava, přímo u letiště bude opět připravené velkokapacitní parkoviště.

Reklama

Doporučované