Hlavní obsah

Památkově chráněná budova hlavního nádraží v Plzni se po opravě otevře v lednu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Památkově chráněná budova hlavního nádraží v Plzni z roku 1907 se otevře po rekonstrukci začátkem ledna. Náklady téměř tři roky trvající opravy dosáhnou bezmála 800 milionů korun, z většiny je pokryje dotace EU.

Článek

Fungují už pokladny v přízemí pod schodištěm, toalety, kanceláře a nocležny pracovníků drah, výtahy a tabule s odjezdy. Komerční jednotky v horní hale a v přednádraží budou otevřené většinou na přelomu března a dubna příštího roku, řekl dnes ČTK Petr Toman, hlavní inženýr stavby z investorské Správy železnic (SŽ). Její mluvčí Nela Eberl Friebová dodala, že slavnostní otevření bude 4. ledna.

Hotové jsou fasády, hlavní i dvě menší postranní kupole, které díky měděné krytině září do celého města. Opravil se i krov a prosklená lucerna. Podle dobových fotografií se doplňují původní prvky dolní haly, například repliky vitráží, kde už je vydlážděná třetina podlahy o ploše 800 metrů čtverečních. „Jsou to přesně dlaždice z roku 1907, keramické, slinuté, neglazované. Klademe je jednotlivě podle plánku. Pokládání malých dlaždic je pracnější, musíte hlídat tvary a jejich kombinace. Tlačíme je do lepidla rukama,“ uvedl David Semelka z firmy SPO.

„Ve spodní hale se dále pracuje na eskalátoru, na schodišti, akademičtí malíři dodělávají historické fresky,“ poznamenal Toman. Hlavní práce se teď odehrávají v horní hale, která se nově zastřešuje a bude tam moderní dlažba. Horní hala bude mít prosklené štíty, uvedl Toman. Zvenku je podle něj hotové skoro vše. Ze střechy už zmizelo lešení, na fasádě už také téměř není.

Od roku 1907 nepodstoupila budova zásadní rekonstrukci. Jen po druhé světové válce se musela opravit hlavní kupole, kterou zasáhla bomba. „Nejtěžší na stavbě bylo, že nádraží je uprostřed kolejiště, kde je složité zásobování. Potýkali jsme se se zdražením materiálu. A provoz nádraží jsme ani na den nepřerušili,“ připomněl Toman. Hodně složité bylo založení prostorového lešení okolo kupolí.

Stavba, na níž dohlížejí památkáři, je komplikovaná, protože jde o historický objekt. Stavbaři odkryli i místa, o nichž se nevědělo nebo byla v nečekaně špatném stavu. „Nejvíc se to projevilo na střeše, která nás hodně zdržela, kde se vyměňovalo hodně dřevěných prvků,“ dodal Toman. Stropy, které byly původně z dřevěných trámů, jsou nově ocelobetonové, což zpevnilo celý objekt.

„Je to pro nás i SŽ prestižní zakázka, jedna z VIP výpravních budov v ČR. Kromě nedělí tu dělá nonstop 160 lidí,“ řekl stavbyvedoucí Miroslav Kšír z Metrostavu. Podle generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody je funkční moderní nádraží obrovskou příležitostí pro rozvoj města.

V horní hale bude ve dvou historických sálech fastfoodový řetězec KFC, průchozí na venkovní zahrádku, a drogerie Rossmann. KFC bude podle Tomana otevřené už od ledna ze strany od Prahy. Dále tam budou Knihy Dobrovský a kavárna Pekařství Malinová. V přednádražních prostorách budou od jara čtyři provozovny, například i služebna městské policie.

Reklama

Doporučované