Hlavní obsah

Plzeň postavila u hráze Boleveckého rybníka přírodní dětské hřiště

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dětské hřiště s prvky z přírodních materiálů postavila za necelý milion korun Plzeň u hráze Boleveckého rybníka.

Článek

„Plzeň letos investuje do rekreační oblasti u nejoblíbenějšího městského rybníka miliony korun,“ řekl dnes ČTK při otevření hřiště primátorův náměstek Aleš Tolar (STAN). Rybník, který se v minulých letech potýkal s výrazným nedostatkem vody, má letos i díky přečerpávání přečištěné vody z Berounky nejvyšší hladinu za poslední roky. „Loni chybělo do přepadu rekordních víc než 130 centimetrů vody, teď je to půl metru vody,“ řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství městské organizace Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar.

„Pro hřiště jsme vybrali nevyužívané místo vedle hráze rybníka pod vzrostlými duby. Je to ojedinělé v Česku, že by dětské hřiště vzniklo hned u hráze, ale máme na něj všechna potřebná povolení. Herní prvky jsou ze dřeva – máme tady skluzavku, skákací plošiny, houpačky, houpací rybičky nebo lanovku,“ popsal Gregar.

Město u rybníka před sezonou investovalo několik milionů korun. Vedle výstavby hřiště za 1,7 milionu korun instalovalo na půlkilometrovou trasu od hráze Velkého boleveckého rybníka k propojení s Malým boleveckým rybníkem 12 stožárů veřejného osvětlení a vybudovalo zástěny v části určené pro nudisty. Letos se bude stavět ještě kiosek s molem mezi Velkým a Malým boleveckým rybníkem. „Už jsme tam udělali kanalizaci a vodovod. Teď na prostranství postavíme nové zázemí kiosku kontejnerového typu, jaké je už na pláži Ostende a u hráze. Vznikne podle zpracovaného konceptu pro celou rekreační oblast, aby mělo stejný vzhled,“ řekl Tolar. Náklady na kanalizaci a vodovod byly kolem 2,5 milionu korun, z šesti kontejnerů postavený kiosek s molem má stát další asi tři miliony korun. Aby stavební činnost nerušila v létě rekreanty, začne se stavět v září.

Rybník je podle Gregara připravený na letní sezonu. Kvalita vody je velmi dobrá, její teplota byla dnes ráno přes 21 stupňů. Díky přečerpávání vody z Berounky, odkud v posledních týdnech proudí do rybníka přes 1200 metrů krychlových vody, se zvedla hladina, a zmenšily se tak obnažené břehy a prostor takzvaného ostrůvku. „Jestli se ale letos celý ostrůvek opět ztratí pod vodou, neumím zatím odhadnout,“ dodal Gregar.

Na normálním stavu byl rybník naposledy v květnu 2017. Celý projekt na jeho dopuštění přišel město na 60,2 milionu korun. Čerpat vodu z řeky může Plzeň 10 měsíců v roce, a to jen 20 litrů za sekundu při zachování průtoku Berounky 4,46 metru krychlového za sekundu.

Reklama

Doporučované