Hlavní obsah

Plzeň schválila 120 projektů pro rozvoj městské aglomerace, má získat čtyři miliardy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň schválila seznam 120 projektů pro rozvoj městské aglomerace, v níž je kromě krajského města také prstenec částí okresů Plzeň-sever, jih a Rokycany. Do roku 2030 by mělo území vyčerpat asi čtyři miliardy z evropských fondů.

Článek

Seznam strategických projektů ITI (integrované teritoriální investice), jenž je součástí akčního plánu strategie Plzeňské aglomerace 2021+. Plzeňská aglomerace zahrnuje 108 z 501 obcí kraje, kde žije přes 310 tisíc obyvatel. Jsou tam projekty z dopravy, životního prostředí, sociálních služeb, vzdělávání a výzkumu.

Dnešnímu schválení předcházela podle Ericha Beneše, šéfa útvaru koordinace evropských projektů města, který strategii ITI řídí, dvouletá partnerská spolupráce obcí a institucí, hodnocení a schvalování projektů v odborných skupinách podle oblastí dotací a schválení řídicím výborem aglomerace, složeným ze zástupců měst a obcí. „Dnešním schválením říkáme jednotlivým ministerstvům, která spravují šest operačních programů EU, že plzeňská aglomerace je připravená a má tyhle projekty. A víme, že do našeho území přijde konkrétní objem peněz,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf (ODS). Nejvíce peněz půjde na dopravní projekty a z programu IROP ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

„Tím, že to dnes schválilo zastupitelstvo Plzně, což je nositel strategie pro celou aglomeraci, tak to teď můžeme vložit do systému strategií. Teď to jde na MMR a až se formálně strategie schválí, tak pak se mohou vypsat výzvy na ministerstvech na balíky peněz u jednotlivých operačních programů,“ řekl Beneš. Pokud vše dopadne dobře a nebudou žádné průtahy, tak by měly být první výzvy vypsané už letos v listopadu, nejdříve na ministerstvu dopravy. Výhodou ITI podle Beneše je, že když se strategie s vyjmenovanými projekty schválí, tak jsou na ně rezervované čtyři miliardy korun. Díky tomu je možné plánovat velké investice s větší jistotou spolufinancování. Žadatelé ale musí velmi úzce spolupracovat a mít velmi kvalitní projekty.

Projekty mají přispět k rozvoji celého území do roku 2027, peníze se mohou čerpat až do roku 2030. Celkem by plzeňská aglomerace mohla získat z evropských fondů okolo čtyř miliard korun. Podobná částka z EU byla na území investována v minulém programovém období v letech 2014 až 2020. Strategie podle Šloufa opět reflektuje potřeby území vycházející z mnoha dílčích koncepčních dokumentů v kombinaci s novými evropskými směry a dotačními podmínkami. Navazuje také na předchozí investice.

Plzeň seznam zašle MMR do konce týdne a následně ho musí potvrdit ostatní ministerstva, která spravují šest operačních programů EU, které budou peníze poskytovat. Poté už bude podle Beneše záležet na žadatelích, zda úspěšně projdou systémem hodnocení.

Do roku 2027 plánuje aglomerace investice zhruba za 7,5 miliardy korun, které by mohly získat podporu EU. Kromě ITI může další peníze získat z individuálních výzev - třeba Národního plánu obnovy, programu IROP a modernizačního fondu zaměřeného hlavně na energetické úspory. „Takže je důležité u toho být, mít s dostatečným předstihem připravené projekty,“ uvedl Šlouf. Krajské město a obce kolem něj mají získat dotace podle počtu obyvatel. Projekty v ITI má také Západočeská univerzita.

Reklama

Související témata:

Doporučované