Hlavní obsah

Plzeň vybuduje kilometry cyklostezek. Dá na ně desítky milionů, víc než loni

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Plzeň letos vybuduje kilometry nových cyklostezek za desítky milionů korun. Investice budou vyšší než loni, kdy činily asi 40 milionů Kč. Město na ně teď vyčlenilo dalších 25 milionů z rozpočtové rezervy.

Článek

Hlavními akcemi budou dokončení stezky podél Vejprnického potoka, stavba linie kolem pivovarských studní na Roudné a propojka mezi Radobyčicemi a Útušicemi. Největší bude krajská stavba cyklostezky z Plzně-Doubravky do Chrástu na tělese bývalé železniční trati, která přijde zhruba na 50 milionů korun a město se na ní bude podílet miliony korun. ČTK to řekl šéf cyklodopravy Jan Hakl ze správy veřejného statku města.

U Vejprnického potoka půjde zhruba o půlkilometrový úsek asi za deset milionů korun. „Začne pod mostem městského okruhu u Skvrňan a skončí u ‚myší díry‘ na Zátiší. Na něj navazuje stezka, kterou postavily Vejprnice, a pak část, kterou stavěla Tlučná, odkud to má jít dál na Nýřany,“ uvedl Hakl. Správa statku už má smlouvu s firmou, která by to měla zvládnout od března do konce června.

Další nová asfaltová cyklostezka za téměř stejnou sumu povede na současné polní cestě podél pivovarských studní z ulice Na Roudné. Vyústí v Luční ulici, odkud se dostane do sportovního areálu Štruncovy sady v centru města. „Máme povolení a teď se připravuje projekt pro zadání stavby a hned, jak odtamtud odejdou plynaři, tak chceme mít vybranou firmu a na podzim to udělat,“ uvedl Hakl.

Dále město začne stavět asfaltové propojení Radobyčic s Útušicemi, bude součástí cyklotrasy ve směru na Klatovy a Šumavu. Vyjde na 25 milionů korun, na letošek má správa statku deset milionů. „Teď budeme vypisovat soutěž,“ řekl Hakl. Údolí přetne lávka od univerzity a k ní stavbaři vybudují napojení z obou stran.

„Díky penězům, které jsme teď dostali navíc na celoplošné opravy, chceme připravit opravu městské části okružní trasy pod Krkavcem, která vede z Chotíkova. A dále kolem bývalých kasáren na Nepomucké třídě a začít Lidickou, kde chceme opravit co nejvíc povrchu,“ řekl Hakl.

S úřadem městského obvodu Plzeň 2 jedná správa statku o opravě povrchu stezky v údolí z Koterova k lávce do Božkova. A má připravené propojení k Boleveckému rybníku od Bolevce, od „myší díry“ pod tratí, kde stavbaři opravili most.

Největšími projekty na další roky jsou cyklostezka z Malesic přes lávku nad jezem směr Město Touškov. Aby se vylepšila cyklotrasa 37, která vede přes Stříbro na Bělou nad Radbuzou, řekl Hakl. Připravuje se lávka na okružní trase mezi Černicemi a Radobyčicemi a je zadaná studie na samostatnou stezku mezi Radobyčicemi a Liticemi, aby se oddělili cyklisté od aut. Nad Chotíkovem dále pro trasu přes silnici na Karlovy Vary poslouží Faltusův most, který stavbaři demontovali v areálu Škodovky při stavbě železničního koridoru.

Reklama

Doporučované