Hlavní obsah

Včelám z úlů na střechách městských budov v Plzni se daří, letos daly 90 kg medu

Foto: Unsplash - Matthew Rader

Ilustrační foto.

Reklama

Včelám z úlů rozmístěných na střechách městských budov v Plzni se letos daří. První dva úly umístil magistrát na střechu radnice v historickém centru města v roce 2019 a o rok později z nich stočil prvních 17 kilogramů medu.

Článek

Později přidalo město po dvou včelstvech na budovy úřadu ve Škroupově ulici a v Koterovské ulici v Plzni. Šest včelstev letos vyprodukovalo téměř 90 kilogramů medu. To dokazuje, že se včelám dobře daří i ve městě a že je o ně dobře pečováno, řekl primátor Martin Baxa (ODS).

Plzeňské včely ale také slouží vědě. Jsou pravidelně monitorovány a zájemci je mohou sledovat on-line na webových stránkách, kde je kromě přenosu možné najít i další informace a grafy. Včelstva jsou také umístěna na střeše budovy Centra robotiky v Cukrovarské ulici, které je součástí městské organizace Správa informačních technologií města Plzně. Další úly jsou v Plzni například na střeše Fakulty strojní Západočeské univerzity, na 21. základní škole či na stožáru u Techmania Science Center.

„Našimi včelaři jsou Pavel Mach s dcerou, kteří věnují včelám náležitou péči a pozornost. V sezoně od dubna do srpna jsou včely kontrolovány jednou za čtrnáct dní, mimo sezonu přibližně jednou za měsíc,“ řekl ředitel magistrátního úřadu správních agend Petr Triner. V minulých dnech včelaři zopakovali pravidelné, několikrát ročně se opakující, léčení včelstev od roztoče rodu varroa, které má ochránit populaci včel pro následující rok. Zimu včely přežívají v chomáči, kde se zahřívají. Zpracovávají zásoby z letních měsíců, případně jsou dokrmovány sladkým roztokem.

Podle včelařů má včela dolet až pět kilometrů, takže najde dostatek potravy i v centru města, kde jsou pro ně zdrojem obživy nejčastěji parky a sady s dostatkem zeleně a květů, ale i zelené vnitrobloky budov. Med stočený z magistrátních úlů využívá město jako součást propagačních materiálů města.

Reklama

Související témata:

Doporučované