Hlavní obsah

Magistrát v Praze sleduje kvůli dešti stav vodních toků na území metropole

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát sleduje kvůli vytrvalému dešti stav všech vodních toků na území metropole. Přestože by se podle hydrometeorologů měla situace zlepšovat, úřad je připraven v případě nutnosti okamžitě jednat.

Článek

Přestože byla v Praze odvolána výstraha na povodňovou bdělost, stále platí výstraha před vydatným deštěm. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je zvýšená hladina Botiče na hranici Prahy. O uplynulém víkendu se kvůli dešti rozvodnil v Praze právě potok Botič.

„Situaci, která by mohla souviset se vznikem povodní, po celou dobu bedlivě sledujeme. Sledujeme také stavy malých toků v Praze i před Prahou. Výstraha na povodňovou bdělost již pro Prahu neplatí, ale nadále je v platnosti výstraha před vydatným deštěm. ČHMÚ ale předpokládá, že i tento jev by měl dnes ustat, proto v tuto chvíli není třeba se znepokojovat,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle údajů hydrometeorologů z dnešních zhruba 10:30 je zvýšená hladina na Botiči na hranicích s Prahou, a to v Průhonicích a Jesenici-Kocandě. Platí tam první stupeň povodňové aktivity. V sobotu 20. srpna Botič v Praze dosáhl druhého stupně povodňové aktivity a voda například zaplavila podchod na nádraží ve Vršovicích. V metropoli nyní hlásí ČHMÚ na všech tocích normální stav.

Při povodni nejprve zasedá povodňová komise a poté krizový štáb. Při rychlejších povodních rovnou zasedne krizový štáb. Předsedou komise i štábu je primátor a jeho členy jsou mimo jiné další radní, záchranáři nebo zástupci Správy služeb hlavního města či Pražské energetiky (PRE). Komise zasedne při prvním povodňovém stupni.

Magistrát vložil od ničivých povodní v roce 2002 do protipovodňové ochrany města na čtyři miliardy korun. Vybudováno bylo asi 20 kilometrů zábran, vrata uzavírající Čertovku a na Rokytce v Libni vznikla čerpací stanice a protipovodňové uzávěry přítoků této říčky. Město také postupně revitalizuje potoky a říčky a v minulosti narovnané toky navrací do původních koryt. Povodeň před 20 lety napáchala v Praze škodu asi 27 miliard a evakuováno muselo být na 50.000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované