Hlavní obsah

Model dinosaura má upozornit na znečištění plasty. Bude v Národním muzeu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na znečištění životního prostředí plasty má upozornit model dinosaura plateosaura, který vznikne trojrozměrným tiskem.

Článek

Projekt dnes představili zástupci Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR), kteří zároveň vyzvali majitele 3D tiskáren k zapojení do přípravy modelu. Asociace dobrovolníkům poskytne recyklovaný materiál. Model má být v říjnu odhalen v Národním muzeu během slavnostního udílení cen za naplňování cílů udržitelného rozvoje OSN.

Asociace dnes poukázala na jeden z výsledků letošního průzkumu, podle něhož si tři čtvrtiny lidí z Česka myslí, že se ve světě recykluje 20 až 70 procent plastů. Podle asociace, která průzkum na jaře iniciovala, se však celosvětově recykluje jen devět procent plastového odpadu. A-CSR se proto přidala ke kampani OSN s heslem Don't Choose Extinction (Nevolte vyhynutí!)

„Nevolte vyhynutí! To by nám řekl plateosaurus, nejrozšířenější druh evropského dinosaura. Rozhodli jsme se, že mu dáme slovo o 66 milionů let později. Jeho model jsme však připravili pomocí nových technologií a v souladu s udržitelností,“ uvedla ředitelka A-CSR Lucie Mádlová. Trojrozměrný tisk dílků budou koordinovat start-up Plastenco a výzkumný ústav PETMAT, který je součástí Fakulty architektury Českého vysokého učení technického.

Výsledné dílo by mělo mít na délku téměř šest metrů. Pla(s)teosaurus bude v Národním muzeu odhalen 13. října. Do konce roku pak bude u modelu doprovodný ekologický program.

„Podle poslední zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu je zcela evidentní, že dopady změny klimatu nabývají na síle a s absolutní jistotou směřujeme ke světu, kde se nedá žit,“ varovala Mádlová. Jasná akce proti klimatické krizi ale podle ní stále chybí. „Slyšet lze jen výmluvy a plané sliby. Stále však můžeme navrátit rovnováhu a vyhynutí předejít. A svůj díl zodpovědnosti by měl nést každý z nás,“ dodala.

Reklama

Doporučované