Hlavní obsah

Několik kin uvede 13. září film o kapele PSH známý z karlovarského festivalu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Film o kapele PSH Nekonečný příběh oceněný diváckou cenou na letošním festivalu v Karlových Varech uvede 13. září několik českých a slovenských kin.

Článek

Jednodenní promítaní snímku režiséra Štěpána Vodrážky a scenáristy Petra Cífky bude spojené s představením nepoužitých záběrů. V pražském kině Přítomnost, odkud budou celá akci vysílat do kinosálů uvedených na stránkách pořadatelů, v diskusi vystoupí hlavní protagonisté filmu, rappeři Vladimir 518 (Vladimír Brož), Orion (Michal Opletal) a Mike Trafik (Michal Řepka).

Skupina Peneři strýčka Homeboye (PSH) působí na české rapové scéně od poloviny 90. let 20. století. Snímek PSH Nekonečný příběh ukazuje počátky jejich kariéry včetně dětství na pražském sídlišti, fascinaci graffiti i zážitky spojené s užíváním drog a alkoholu. Dokument byl doposud uveden pouze na festivalu v Karlových Varech, kde kapela odehrála i koncert pro několik tisíc fanoušků. Filmu plnému osobních zpovědí, archivních videí a odkrývání i nepříjemných chvil z třicetileté kariéry aplaudoval sál dlouho vstoje.

„Když jsem to viděl poprvé, byl jsem trošku zhrozený. A pak jsem si uvědomil, že se nemůžu zlobit na filmaře, ale že jsem měl žít jinak. Teď už to nezachráním, že bych něco z té doby vystřihl, vystřihnout ze života to prostě nejde. Věci, které jsme zažili a prožili, nebyly vždycky jenom veselé. Myslím si, že to by měla být správná reflexe hudebního dokumentu. Po pravdě všichni muzikanti, který mám rád, jsou úplný hovada,“ řekl po filmu Vladimir 518.

Známí čeští rappeři se objevují v otevřeném dokumentu s množstvím dosud nepublikovaných záběrů a materiálů ze soukromých archivů. „Nedostáváme takové nabídky každý den a ještě k tomu od kamarádů, jako jsou Štěpán FOK Vodrážka a Petr Cífka. Bylo jasné, že taková šance už třeba nemusí přijít, tak jsme na natáčení kývli. Také jsme nechtěli, aby o nás vznikl klasický rap dokument, kde vysvětluješ, co všechno jsi dokázal, co jsi si za to koupil, a že větší legenda, než jsi ty, vlastně široko daleko není. Tahle parta filmařů byla zárukou, že nepůjde o první plán,“ podotkli Orion a Vladimir 518.

Debutové album Repertoár vydali PSH na vlastním labelu v roce 2001 v sestavě Orion, Vladimir 518 a DJ Richard. V roce 2003 DJ Richarda vystřídal Mike Trafik. O tři roky později se po vydání alba Rap'n'Roll začali věnovat vlastním projektům. Dalšího společného řadového alba PSH s názvem Epilog se jejich příznivci dočkali na začátku května 2010. Před třemi roky vydala skupina své zatím poslední album, které se paradoxně jmenuje Debut. O jeho křest byl ve vyprodaném klubu Roxy velký zájem, PSH proto přidali ještě jedno představení.

Reklama

Doporučované