Hlavní obsah

Lidé mohou přispět na obnovu ukradených částí oltáře na Svaté Hoře v Příbrami

Foto: Shutterstock.com

Svatá Hora v Příbrami (ilustrační foto).

Reklama

Lidé mohou přispět na obnovu částí oltáře ve svatohorské bazilice v Příbrami, které v roce 2012 ukradli zloději.

Článek

Sdružení Matice Svatohorská vyhlásilo veřejnou sbírku na pořízení kopií odcizených předmětů, předpokládané náklady jsou 4,5 milionu korun. ČTK to dnes řekla Petra Boučková ze svatohorského areálu.

Sbírka je určena na zaplacení výroby duplikátů dvou stříbrných andělů, šesti stříbrných tepaných svícnů a stříbrného trůnku pod soškou Panny Marie Svatohorské. Se zahájením prací se nebude čekat na ukončení sbírky. „Budou to dost náročné odlitky, proto se začne dřív, než bude vybrána celá částka,“ uvedla Boučková.

Příspěvky lze posílat na účet 615 780 23 59/0800. Sbírku je také možné podpořit darem v hotovosti na Svaté Hoře a účastí na benefičních akcích.

Krádež se stala koncem května 2012. Jednoho z pachatelů policie vypátrala a obvinila, odcizené předměty se však nenašly. Šestatřicetiletý muž podle kriminalistů vnikl oknem do horní části svatohorských schodů, vypáčil dvoje dveře do ambitu a poté i dveře do baziliky. Pomáhal mu údajně komplic, kterého ale detektivové nevypátrali. Vedle vykradení baziliky obviněnému policisté připisovali také další trestnou činnost, v době vyšetřování případu byl už ve vězení.

Svatohorský areál s barokním klášterním komplexem, ambity a kaplemi patří k nejvýznamnějším mariánským poutním místům v Čechách. V bazilice je oltář s lidovou gotickou soškou Panny Marie Svatohorské, kterou podle legendy v polovině 14. století vytvořil arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité a vytvořili z něj nejvýznamnější poutní místo v Čechách.

Současná podoba národní kulturní památky pochází ze 17. století, kdy z ní právě jezuité vybudovali jeden z nejrozsáhlejších raně barokních objektů v Čechách. Tovaryšstvo Ježíšovo také v roce 1732 prosadilo korunování mariánské sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí. V roce 1861 převzali správu Svaté Hory redemptoristé, kteří tam působili až do roku 1950, kdy je komunistický režim vyhnal. Vrátili se v roce 1990.

Reklama

Doporučované