Hlavní obsah

O středočeské kempy byl v červenci menší zájem, lidé volí kratší pobyty

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Většina provozovatelů kempů a penzionů ve středních Čechách zaznamenala oproti letním sezonám před covidem mírný pokles zájmu. Obsazenější byl díky školním zájezdům červen a stabilní zájem evidují o letní víkendy a kratší pobyty.

Článek

Autokemp Karlštejn na Berounsku s kapacitou zhruba 320 míst pro ubytování v chatkách, stanech a karavanech byl v červenci obsazený téměř plně. „Lidi si ale vozí svoje jídlo a pití, což není moc dobré pro naše provozovatele stánků s občerstvením,“ řekla za kemp Michaela Coufalová. Na srpen mají na Karlštejně ještě několik volných termínů.

Provozovatel kempu a koupaliště Klášter na Mladoboleslavsku Jan Kadeřábek hodnotí letošní sezonu jako středně dobrou. „Oproti loňsku je to určitě lepší, to nebylo tak hezké počasí, ale plně obsazeni rozhodně nejsme, spousta lidí má doma bazén a raději zůstanou u něj,“ řekl. Největší nápor zažili v klášterském kempu v tropických červencových dnech.

V autokempu Mšeno na Mělnicku ocenili návrat školních pobytů v červnu, červenec byl ale podle správce kempu Luboše Nechyby oproti minulým letům spíš slabší. „Je vidět, že lidi můžou zase cestovat do zahraničí nebo využívají třeba pobyty na dárkové poukazy, které si nemohli vybrat během covidu,“ řekl. Na nižší obsazenost má podle něj vliv i ekonomická situace. „Jsme sice pořád nejlevnější kemp na Kokořínsku, ale je vidět, že lidi začínají šetřit,“ doplnil. Kemp nabízí přes 50 pevných lůžek a místa pro zhruba 40 stanů.

Rekreační středisko ve Šlovicích na Rakovnicku nabízí pouze týdenní pobyty pro kolektivy, například letní soustředění a dětské tábory. Zhruba 150 míst mají podle provozovatele Romana Houšky obsazených až do konce léta. Kvůli zvýšení cen energií a surovin má ale obavy, aby měli letos v létě alespoň minimální zisk. „Smlouvy jsme uzavírali ještě loni, snažili jsme se po tom covidovém čase přilákat zpět co nejvíce zákazníků, takže současná inflace do cen rozhodně promítnuta není,“ řekl.

Penzion Twenty v Poděbradech na Nymbursku patří k nákladnějším typům ubytování. Nabízí velké apartmány zejména pro rodiny, ubytuje se v něm kolem 20 lidí. Letos zaznamenali pokles zájmu zhruba o deset až 15 procent. „Je znát, že lidi vyrazili víc do zahraničí, v Poděbradech jinak přes víkend neseženete volnou postel, teď je to ale jinak“ řekl ČTK provozovatel penzionu Václav Mareš.

Penzion Barbora v Kutné Hoře s kapacitou pro téměř 30 lidí má plně obsazené termíny až do poloviny října. „I přesto, že jsme letos museli mírně zdražit, máme plno už od března, jsou to převážně čeští hosté, i když postupně se vrací i zahraniční,“ řekla ČTK za penzion Pavlína Zalužanská.

Reklama

Doporučované