Hlavní obsah

Středočeské kulturní dění v létě zpestří velká jména, ale i desítky menších akcí

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pořadatelé lidem v regionu nabídnou v letních měsících desítky hudebních festivalů různých žánrů, akce na hradech a zámcích i programy v galeriích. Doufají, že návštěvnost bude jako před pandemií.

Článek

V poděbradském lázeňském parku, na Jiřího náměstí a v provizorní koncertní hale u Jezera se od 25. do 28. srpna naplno odehraje sedmý ročník filmového festivalu. Poslední dva roky se konal značně omezený. Pořadatelé věří, že se letos přiblíží návštěvnosti z roku 2019, kdy za filmovou hudbou do Poděbrad přijelo 33 tisíc lidí. Letos v návaznosti na světovou premiéru poprvé v Česku uvedou projekt Skyfall in concert. „Je to bondovka v koncertním provedení, kterou jsme nemohli kvůli protipandemickým opatřením uvést dříve,“ řekl zakladatel festivalu a hudebník Michal Dvořák. Lidé mohou na hlavní program využít vstupenky zakoupené v předchozích letech. Zvýhodněné vstupenky na všechna představení jsou již vyprodané, lze si stále kupovat vstupenky na jednotlivá představení. Například na filmovou projekci pohádky Lotrando a Zubejda s živou hudbou začíná vstupné na 390 korunách.

Také pořadatelé jednoho z největších multižánrových festivalů v kraji, milovického Votvíráku, už mají kombinované vstupenky vyprodané. Festival, který se koná na letišti Boží Dar v Milovicích na Nymbursku od 10. do 12. června, se naposledy konal v roce 2019, zúčastnilo se ho 30.000 lidí. „Letošní ročník je unikátní v tom, že vlastně netušíme, kolik přijde lidí, protože v platnosti zůstaly vstupenky z minulých dvou let,“ sdělila produkční festivalu Martina Jablanovská. Vystoupí například Kryštof, Divokej Bill, Mirai, Rybičky 48, No Name nebo Arakain. To nejlepší by letos podle Jablanovské měli zažít především fanoušci hip hopu.

Mělnická náplavka v červenci ožije při festivalu Moře u Mělníka. Program tvořený divadelními a hudebními představeními začíná 5. července a potrvá do 10. července. Scéna Divadla bratří Formanů Loď Tajemství do Mělníka přiveze i představení Deadtown, na náplavce vznikne westernové městečko. Sobotní program bude věnovaný též dobrému jídlu, přijedou foodtrucky a připravená je i gastroshow. Podrobný program najdou návštěvníci na www.melnickanaplavka.cz.

V Kutné Hoře se bude 8. až 10. července konat festival alternativní hudby Creepy Teepee, který si zakládá na neformální atmosféře a těsném propojení mezi diváky a účinkujícími. Kvůli covidu musel být jeden ročník zrušen a další se uskutečnil on-line. Letos se akce vrátí na zahradu církevního gymnázia u kláštera řádu svaté Voršily. K času letních prázdnin v Kutné Hoře patří také festival country, bluegrassové, trampské a folkové muziky Kutnohorská kocábka, který se uskuteční 13. srpna taktéž v zahradách u svaté Voršily. Od 19. do 20. srpna na něj naváže festival Tyjátrfest v kutnohorské části Kaňk s programem divadel, hereckých, hudebních, tanečních a dalších kulturních vystoupení.

Bohatý program na období dovolených připravila i Galerie Středočeského kraje, které se podobně jako jiné krajské organizace zapojila do takzvaného Středočeského kulturního léta. Po koncertu Davida Kollera plánovaného na 4. června divákům nabídne například vystoupení cirkusového uskupení Cirk La Putyka, které se uskuteční 23. července v zahradách galerie.

Program Středočeského kulturního léta letos zahrnuje 51 akcí pořádaných na 22 různých místech regionu, mimo jiné na nádvořích hradů a zámků nebo v areálech skanzenů. Kromě Kollera a kapely Vesper se publiku představí skupina Čechomor a Bratři Ebenové na koncertech v Hornickém skanzenu Mayrau, Karel Kahovec s Viktorem Sodomou v jílovském muzeu či Věra Martinová v Muzeu Mladoboleslavska. Na své si přijdou i příznivci dechovky, jazzu, country či swingu. Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě uvede také operu, na druhou polovinu června chystá tři představení Rusalky.

Zhruba dvacet státních hradů a zámků ve středních Čechách se 27. srpna připojí k celorepublikové akci Hradozámecká noc. Například Karlštejn, Točník, Loučeň nebo Mnichovo Hradiště nabídnou na konci léta netradiční prohlídkové okruhy a kulturní představení.

Mladoboleslavský filmový festival zve letos příznivce filmu v termínu od 13. do 17. června. Na projekce filmů a další kulturní akce mohou přijít do Domu kultury, Městského paláce Templ a Škody Muzea. Většina projekcí bude zdarma.

Reklama

Doporučované