Hlavní obsah

Začal výlov Žehuňského rybníku. Rybáři by z něj mohli vylovit až 100 tun ryb

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Žehuni na Kolínsku dnes začal výlov Žehuňského rybníku, největšího rybníku ve Středočeském kraji. První zátah udělali rybáři po 10:00, letos používají menší sítě a ryby zatahují po menším množství.

Článek

Kvůli teplu hrozí, že by neměly dost kyslíku. Lidé si mohou vylovené ryby na břehu koupit, kilo živé váhy kapra vyjde na 90 korun. Část ryb se odveze na sádky. Žehuňský rybník by letos mohl vydat až 100 tun ryb. Přesné množství budou ale rybáři znát až po výlovu, který potrvá do čtvrtka, řekl ČTK ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislav Vacek.

„Žehuňský rybník je výnosově spíš slabší, protože na něm platí vysoký stupeň ochrany přírody, omezeno je například vysazování ryb a ryby nemůžeme chránit proti predátorům,“ řekl Vacek. Těch podle něj přibývá, rybník je hnízdištěm různých druhů ptáků. Ryby loví například racek nebo kormoráni, rybáři je ale nemohou plašit ani střílet jako na jiných rybnících.

Většinu vylovených ryb tvoří kapři, na vánoční trh putují tržní dvou- až tříkiloví. Vyloví se ale i líni, štiky nebo sumci. „V roce 2017 se tady dělal ichtyologický průzkum a napočítali 18 druhů ryb,“ řekl Vacek. Kvůli ochraně přírody nesmí rybáři vysazovat amura a tolstolobika.

Rybáři se na výlov připravovali od září, kontrolovali zařízení, čistili a případně opravovali odtokovou stoku. „Přívod vody do loviště musí být v pořádku,“ řekl Vacek. Od září se rybník rovněž postupně vypouští. Po letošním výlovu zůstane vypuštěný až do 15. března příštího roku Společnost Kinský dal Borgo, která rybník vlastní, ho odbahňuje.

S výlovem dnes začali rybáři kolem sedmé, stavějí ploty a připravují loviště, do prací se jich zapojí zhruba čtyři desítky. Za den by měli zvládnout dva až tři zátahy. Ryby se po vytažení z vody rozdělují takzvaným brakováním podle druhů, velikostí a určení. „Část jde na vánoční prodej v živém stavu, část na přechování na sádkách, ty se zpracují do výrobků před Vánoci, část zejména větších ryb se ponechá pro sportovní rybolov,“ řekl Vacek. Odběratelům prodávává rybářství kapra za 75 korun bez DPH.

Rybářství Chlumec nad Cidlinou hospodaří zhruba na 300 rybnících ve čtyřech krajích, nejvíce ve Středočeském kraji, kde je to přes 1000 hektarů vodní plochy. Mezi 18. a 28. říjnem vyloví pět rybníků. Na vánoční trhy dodá zhruba 1000 tun vánočních kaprů.

Žehuňský rybník je s rozlohou 258 hektarů největším rybníkem ve Středočeském kraji a devátým největším v České republice. Délkou 5,5 kilometru také patří v Česku k nejdelším. Je rovněž národní přírodní památkou, jejíž součástí je i evropsky významná lokalita v projektu Natura 2000. Sídlí zde vzácné a ohrožené druhy živočichů zejména ptáků, mlžů a plžů, a rostou tu i vzácné a ohrožené druhy rostlin.

Reklama

Doporučované