Hlavní obsah

Potravinová banka v Litoměřicích téměř nemá zásoby, pomoc potřebuje víc lidí

Foto: lunopark, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Potravinová banka v Litoměřicích nemá téměř žádné zásoby. Chybějí jí zejména základní potraviny, tedy olej, mléko, cukr, mouka, ale také dětská výživa či dětské pleny.

Článek

Potraviny dodávají organizaci hlavně obchodní řetězce, v poslední době jsou ale dodávky menší. Naopak lidí, kteří kvůli zdražování potřebují pomoc, přibývá. Potravinová banka proto dodávky okamžitě distribuuje mezi odběratele, kterými jsou neziskové organizace. ČTK to řekla výkonná ředitelka spolku Andrea Marksová.

„V podstatě skoro nic nenaskladňujeme, protože jsou nám potravinové řetězce ochotné darovat jen minimum,“ uvedla Marksová. Organizaci se přitom s žádostí o potravinovou pomoc ozývají i jednotlivci, které potom spolek odkazuje například na Člověka v tísni. „Jedná se o běžné rodiny, jejíž členové jsou zaměstnaní a mají standardní příjem. I přesto nevychází s penězi na potraviny,“ popsala některé případy ředitelka.

V sobotu 12. listopadu organizuje Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru celonárodní potravinovou sbírku. Přispět do ní mohou lidé i nákupem on-line. Podle Marksové ale zřejmě v Ústeckém kraji lidé příliš nakupovat pro potřebné nebudou, protože sami bojují s výrazným zdražováním.

Organizaci pravidelně navštěvuje ústecká sociální pracovnice, která vyzvedává balíčky pro několik rodin. „Zatímco před covidem to bylo pravidelně sedm rodin, teď je to dvojnásobek. Pomoc potřebují i lidé, kteří chodí do práce, ale zvedly se jim zálohy na energie, nájem, a na jídlo už jim nezbývá,“ řekla ČTK. Z potravinové banky se také vozí potraviny k okamžité spotřebě do ústeckého krajského centra pro uprchlíky z Ukrajiny.

Potravinovou banku trápí také jednostrannost komodit od dodavatelů. Není výjimkou, že se ve skladu sejdou například dvě zásilky cukrovinek, které jsou pro potřebné zpestřením jídelníčku, nicméně plnohodnotné jídlo si z nich neuvaří. Mezi zbožím v potravinové bance se občas najdou i poměrně drahé výrobky jako třeba ovesné mléko. „To ale lidé nechtějí, jinak chutná, neumí z něho vařit. Ani o vegetariánské burgery není zájem,“ řekla sociální pracovnice. Nejvíce jsou podle ní potřeba těstoviny, rýže či polévky.

Reklama

Doporučované