Hlavní obsah

Ústeckému kraji se po letech podařilo prodat zámek v Liběšicích

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ústeckému kraji se po pěti letech podařilo v elektronické aukci prodat zámek v Liběšicích na Litoměřicku.

Článek

Zájemce za nemovitost, k níž patří památkově chráněný secesní skleník a další stavby, zaplatí 27 milionů korun. Vyvolávací cena byla o sedm milionů korun nižší. ČTK to dnes řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Vydražit se podařilo při elektronické aukci také nemovitosti v Mostě.

Dražby liběšického zámku se zúčastnili tři zájemci, z nichž prováděli příhozy pouze dva. Do příklepu učinili 58 podání. Barokní památku, která naposledy sloužila jako ústav pro mentálně postižené, poprvé nabídl kraj v roce 2017 za 40 milionů korun. Cena za barokní zámek postupně klesala. Úspěšná byla až úterní dražba, která byla dvanáctá v pořadí. Kupce musí nyní do třiceti dnů složit peníze na účet Ústeckého kraje.

Poslední klienti zámek opustili v roce 2015. Důvodem bylo podle tehdejšího vedení kraje, že objekt byl nákladný na provoz. Od té doby se zámek pouze udržoval, stav památky se tak zhoršoval.

Zámecké sídlo nechali vybudovat jezuité v letech 1738 až 1752 zřejmě podle projektu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Po zrušení řádu v roce 1773 vlastnil zámek náboženský a studijní fond. V roce 1838 koupil panství Ferdinand Lobkovic a v roce 1871 textilní velkoprůmyslník Josef Schroll, který upravil rezidenci na pohodlný zámek. Po roce 1945 byl znárodněn a upraven na domov důchodců. Hlavní objekt je trojkřídlý ve tvaru písmene U a má pět podlaží.

Vydražit se kraji podařilo také budovy garáží s pozemky v Mostě-Velebudicích za 6,2 milionu korun a administrativní budovu s pozemky ve stejné lokalitě za 22,7 milionu korun. „Upřímně, nečekal jsem, že hned napoprvé vydražíme tři z pěti nabízených nemovitostí. Je fakt, že nám nahrává aktuálně příznivá situace na trhu s realitami a také přechod na moderní způsob dražení. Jsem moc rád především za to, že poté, co bude novým vlastníkem liběšického zámku doplacen zbytek ceny, přejde tento do soukromých rukou a nový vlastník pro něj jistě bude mít odpovídající využití. To kraj neměl a objekt proto chátral,“ uvedl krajský radní Tomáš Rieger (ODS). Další elektronickou dražbu se kraj chystá uspořádat do tří měsíců.

Reklama

Doporučované