Hlavní obsah

Ústecký kraj podporuje studenty, kteří se zavážou k práci na severu Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj se snaží získat do regionu lékaře a další zdravotníky prostřednictvím stipendií, od roku 2015 jim vyplatil přes 10 milionů. Stipendia vyhlašuje i pro další studenty, kteří se zavážou pracovat na severu Čech.

Článek

Kraj pravidelně vyhlašuje v rámci zdravotnictví dva stipendijní programy. Jeden je pro studenty všeobecného lékařství, budoucí zubaře a farmaceuty, a druhý pro nelékařské pracovníky. „Program lékaři je vyhlašován od roku 2015, a proto například stipendista, který byl studentem druhého ročníku všeobecného lékařství a byl zařazený programu v roce 2015, začne plnit závazek přibližně za deset let, tj. v roce 2025. Studium všeobecného lékařství trvá šest let a následná atestační příprava dle vybraného oboru průměrně čtyři až pět let,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Do programu lékaři bylo od roku 2015 zařazeno 93 stipendistů. „V současné době je v programu zařazeno jen 76 stipendistů, přičemž čtyři stipendisté již svůj závazek splnili a třináct jich stipendium vrátilo,“ uvedla Fraňková. Stipendium je 50 tisíc korun pro akademický rok. Absolvent musí pracovat v Ústeckém kraji tolik let, na kolik získal stipendium.

Stipendijní program nelékaři je určen pro obory diplomovaná a všeobecná sestra, dětská sestra, porodní asistentka, zdravotnický laborant a také psycholog ve zdravotnictví, logoped, fyzioterapeut. Studenti mohou získat 30 tisíc korun ročně. Absolventi plní závazek po ukončení specializačního vzdělávání, které trvá tři až pět let podle vybraného oboru. „Od prvního vyhlášení v roce 2017 bylo do programu zařazeno deset stipendistů,“ uvedla mluvčí.

V programu pro lékaře kraj vyplatil stipendia v celkové výši 10,25 milionu korun a v programu stabilizace nelékařských zdravotnických pracovníků 315 tisíc korun. Náborové příspěvky pro lékaře, sestry a další pracovníky v nemocnicích kraj dosud neposkytoval.

Dlouhodobě kraj podporuje studenty, kteří mají trvalý pobyt v ČR a zavážou se pracovat v Ústeckém kraji. Do programu bylo zařazeno 1098 studentů, kteří získali vyplaceno 45,6 milionu korun. Pro akademický rok 2021/2022 byl vyhlášen 17. ročník tohoto programu. Studenti mohou získat stipendium 20.000 korun na akademický rok.

Reklama

Doporučované