Hlavní obsah

Ústecký kraj vydal turistického průvodce pro ukrajinské děti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj vydal turistického průvodce po regionu pro ukrajinské děti. Texty jsou v ukrajinštině a češtině a doplňují je úkoly a slovíčka k tématu. K dispozici je také audio nahrávka.

Článek

Publikaci kraj rozvezl na 16 úřadů obcí s rozšířenou působností, odkud si je mohou vyzvednout ředitelé základních škol. V budoucnosti by mohla vyjít kniha pro turisty v angličtině a němčině.

Titul Falco a já, průvodce po Ústeckém kraji pro malé cestovatele je publikací určenou pro děti, které se dostaly na sever Čech při útěku před válkou na Ukrajině. Cílovou skupinou jsou žáci prvního stupně základních škol. „Napadlo mě, udělat takovou knihu krátce poté, co začal příliv uprchlíků do Česka v souvislosti s invazí Ruské federace na Ukrajinu. Říkala jsem si, co udělat, aby se tu děti cítily vítány,“ řekla ČTK krajská zastupitelka a předsedkyně výboru pro národnostní menšiny Karolína Žákovská (Spojenci pro kraj).

Průvodcem po kraji je v knize sokolík. „Byl vybrán z toho důvodu, že v Ústeckém kraji žije nejvíce sokolů v rámci České republiky. Je to pták, který má řadu pozitivních vlastností, je rychlý, statečný, dobře vidí a zároveň je ve znaku Ukrajiny,“ uvedla Žákovská. Kniha je rozdělena do 16 kapitol podle 16 oblastí obcí s rozšířenou působností. Z každé autoři vybrali jedno místo, které je hravým a vzdělávacím způsobem představeno v češtině a ukrajinštině, a děti následně mají možnost plnit úkoly, které se k místu vážou.

Začíná se na Řípu, sokolík pak zavede děti do skanzenu Zubrnice nedaleko Ústí nad Labem, na Pravčickou bránu v Českém Švýcarsku, do přesunutého kostela v Mostě či chomutovského zooparku. V úvodu je QR kód, po jehož načtení si mohou zájemci poslechnout všechny texty v češtině. Namluvil je herec Roman Zach. „Chtěli jsme, aby kniha zároveň pomohla ukrajinským dětem s českým jazykem. Každá kapitola také obsahuje čtyři slova v češtině a ukrajinštině,“ uvedla Žákovská. V každé kapitole mají majitelé knihy prostor pro zaznamenání svých zážitků z dané lokality.

Publikace stála zhruba 150 000 korun, velká část autorů pracovala zdarma. Vytištěno bylo 2000 kusů. Pokud bude zájem, plánuje se dotisk. Dílo bude v budoucnu převedeno také do angličtiny a němčiny a poslouží turistům.

Reklama

Doporučované