Hlavní obsah

V teplickém muzeu bude nová expozice zaměřená na historii dobývání cínu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V teplickém muzeu bude výstava zaměřená například na hornický region Erzgebirge/Krušnohoří, který je zapsaný na seznamu UNESCO. Nová expozice bude součástí mezinárodního projektu, na který je připraveno až čtyři miliony euro.

Článek

Účast v projektu schválila krajská rada. „Teplické muzeum na tom vydělá, protože z evropských peněz bude mít zaplacenou expozici, která přiblíží historii dobývání cínu v tomto regionu,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). Projekt nese název Archeologie v kulturním dědictví UNESCO - krajiny cínového hornictví. Expozice bude v muzeu nejspíš v roce 2024 a vyjde na 2,7 milionu korun.

Do projektu budou mimo muzea zapojené Sasko, Bavorsko či Ústav archeologické památkové péče severozápadní Čechy. „Účastní se i Masarykova univerzita Brno, takže to bude mít, řekněme, takový nádech odbornosti,“ dodal náměstek.

Muzeum v Teplicích hledá nového ředitele. Krajská rada se shodla na tom, že výběrové řízení bude mít dvě kola a nové vedení by mohlo být vybráno na jaře. Do výběrového řízení se přihlásil i starosta Krupky na Teplicku Zdeněk Matouš (ČSSD).

Ústecký kraj vyhlásil výběrové řízení na ředitele teplického muzea v roce 2020. Jeho průběh kritizovala tehdejší opozice. Vítězem se stal Matouš, který byl v té době náměstkem hejtmana. Po podzimních krajských volbách ho na začátku prosince 2020 nové vedení kraje z funkce ředitele odvolalo.

Následné výběrové řízení vyhrál znovu Matouš, krajská rada složená ze zástupců ANO, ODS a hnutí Spojenci pro kraj ho nejmenovala a vypsala nové výběrové řízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované