Hlavní obsah

Jaroměřice nad Rokytnou otevřou nové turistické centrum v hotelu, který koupily

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jaroměřice nad Rokytnou na Třebíčsku v úterý otevřou nové turistické informační centrum (TIC). Zhruba za 1,7 milionu korun vzniklo v hotelu Opera, který Jaroměřice nad Rokytnou před rokem koupily.

Článek

Původní umístění turistického informačního centra v budově barokního Špitálu nebylo podle starosty Karla Müllera (ODS) vhodné kvůli horšímu technickému stavu historické budovy i kvůli umístění mimo centrum města.

Turistické informační centrum se zázemím pro městské kulturní středisko a bezbariérovými toaletami je první větší investicí města do hotelu. Jeho ubytovací kapacity a restauraci město pronajalo. S nájemcem je ale dohodnuté na využívání velkého sálu hotelu pro kulturní akce města, na turistickém informačním centru i na rozvoji samotného hotelu, ve kterém by mělo vzniknout wellness centrum. „Wellness už dnes každý moderní hotel má, takže teď se tam připravuje jeho doplnění, to znamená, že by tam byl malý bazén s protiproudem, vířivka a sauny,“ řekl Müller.

Projektovou dokumentaci i stavbu bude podle dřívější dohody hradit nájemce a město mu bude náklady kompenzovat odečtem z nájmu.

Hotel Opera stojí nedaleko státního zámku s chrámem svaté Markéty, který patří církvi. Zámek podle dřívějších informací Národního památkového ústavu loni navštívilo asi 20.000 lidí, v roce 2019, který nebyl poznamenaný pandemií covidu-19, bylo návštěvníků přibližně o 11.000 víc. Víc turistů by měl od podzimu přilákat také chrám svaté Markéty, který patří díky mohutné dřevěné kupoli a freskové výzdobě k mimořádným barokním stavbám na Moravě. Nyní se za více než 100 milionů korun rekonstruuje, přístupný by měl být znovu od podzimu.

Hotel Opera se začal stavět na konci 70. let minulého století, v provozu byl od září 1980. Posledním soukromým majitelem byla společnost Rhea Holding Josefa Koláře, která ho vlastnila od roku 2019. O rok později ho uzavřela a v roce 2021 prodala městu za 25 milionů korun. Placeno po částech a s úroky vyjde hotel na 26 milionů korun.

Barokní Špitál město průběžně opravuje. Podle Müllera ho ale stále poškozuje vlhkost, odpadávají vnitřní omítky, objevuje se plíseň. Jeho součástí je i kaple svaté Kateřiny, kterou církev bezplatně převedla na město. „Chtěli bychom to celé opravit, v kapli mít malý koncertní sálek a ve Špitálu mít hudební odbor základní umělecké školy. A samozřejmě by to mohlo dál sloužit jako komunitní centrum, ale nejdřív je potřebná sanace, boj proti vlhkosti,“ řekl Müller.

Reklama

Doporučované