Hlavní obsah

Jihlava nezaloží destinační spolek na podporu turistiky, rozhodli zastupitelé

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jihlava nezaloží oblastní destinační organizaci Srdce Vysočiny, v níž chtěla spolupracovat například i s městy Humpolec, Velké Meziříčí, s podnikateli a neziskovými organizacemi v tomto regionu poblíž dálnice D1.

Článek

Podle primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) by spoluprací bylo možné dostat na podporu turistiky peníze z více zdrojů a připravit pro návštěvníky tohoto území větší nabídku. Zastupitelstvem města dnes návrh na založení spolku neprošel o jeden hlas, pro bylo 18 zastupitelů.

Proti založení oblastní destinační organizace bylo deset zastupitelů a dalších pět se hlasování zdrželo. „Vrátíme s k tomu někdy,“ řekla primátorka.

„Nevím, jestli je to rozumné v této době, před koncem volebního období, zakládat tuto organizaci, jestli by to nebylo lepší to nechat na nové zastupitelstvo. Rozpočet je napjatý,“ řekl zastupitel Zdeněk Faltus z opozičního hnutí ANO v debatě před hlasováním. Se založením spolku měli zastupitelé zároveň schválit vklad 300.000 korun. Na náklady spojené s projektem upozorňoval i další opoziční zastupitel Pavel Šlechtický (KSČM).

Založení oblastní organizace na podporu turistiky připravovala městská příspěvková organizace Brána Jihlavy. Její ředitel Jakub Deml zastupitelům řekl, že by se městu finanční vklad vrátil, například i ve výběru poplatku z ubytování. Podle čísel, která uvedl, klesl v průběhu epidemie koronaviru počet přenocování návštěvníků v Jihlavě o víc než 40 procent. „My nejsme v situaci, že bychom byli Český Krumlov, který v podstatě nemusí hnout brvou. My to musíme odpracovat a potřebujeme další města, další obce, další partnery v tom území,“ uvedl.

Na Vysočině zatím podle dostupných údajů fungují tři organizace destinačního managementu. Na Žďársku to je Koruna Vysočiny a na Třebíčsku destinační kancelář Třebíčsko - Moravská Vysočina. Letos v lednu ohlásila zahájení činnosti Vysočina West, která působí na Pelhřimovsku. Na vzniku destinační agentury se letos domluvila také města Telč a Třešť na Jihlavsku, Počátky na Pelhřimovsku a tamní mikroregiony.

Reklama

Související témata:

Doporučované