Hlavní obsah

Na Vysočině zaplnili turisté v červenci chaty v kempech i dům v korunách stromů

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na Vysočině zaplnili rekreanti v červenci chaty v kempech, vyhledávají i netradiční ubytování. Provozovatelům domu v korunách tří borovic na Stvořidlech se už hosté hlásí i na podzim a na příští rok.

Článek

Přibylo lidí, kteří si pobyt rezervují na poslední chvíli, což je trend způsobený zřejmě koronavirovou epidemií.

Jihlavská zoo měla v prvním prázdninovém měsíci návštěvnost na obvyklé úrovni. Zoologickou zahradou prošlo od začátku prázdnin do 26. července přes 62 800 lidí, což je návštěvnost srovnatelná s předchozími roky, vyjma loňského července, kdy zoo za celý měsíc přivítala rekordních víc než 90 tisíc lidí. „Vypadá to, že červenec bude mít takovou klasikou návštěvnost, na jakou jsme zvyklí,“ řekla Simona Kubičková z marketingového oddělení k letošku. Upozornila na to, že kdo chce vidět lenochody, kteří mají mládě, měl by přijít dopoledne. Tento pavilon je otevřený do 11:00, v případě vyšší návštěvnosti ho pak chovatelé zavírají, aby měla samice trochu klidu.

„Určitě jsme na podobných letních číslech, jako loni,“ řekl David Štěpánek z destinační společnosti Koruna Vysočiny k zájmu o rekreační pobyty v tomto regionu. Společnost působí převážně na Žďársku. I srpen se podle Štěpánka ubytovatelům daří obsazovat, ale rezervace nemají v takovém předstihu, na jaký byli dřív zvyklí. „Mezi lidmi je pořád ten trend z doby covidu, objednávají pobyty až na poslední chvíli,“ řekl. Svoji roli kromě počasí asi hraje i zdražení jídla a ubytování. Ceny ubytování stouply o deset až 30 procent.

Vedoucí žďárského Autokempinku Pilák Ladislava Procházková je s letní sezonou zatím spokojená. „Jsme na tom asi o 15 procent lépe než v loňském roce. Uvidíme, jak to bude vypadat v srpnu,“ řekla. Chatky jsou obsazené jako každoročně, o něco víc bylo zatím v tomto kempu u pilské přehrady lidí s karavany a stany.

„Vcelku je to dobré, chatky máme obsazené. Stany a karavany jsou o něco málo slabší, než jsme čekali,“ řekl Eduard Jakwerth, provozovatel Campu Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku. Hosté už si chatky zamlouvají i na příští rok, rezervaci na toto léto ale také občas někdo zrušil. „Dokonce sdělovali, že i z finančních důvodů,“ uvedl. Lidé se na místa také pořád ptají. „Když se něco uvolní, tak jim to poskytneme, ale jinak ve většině u nás moc neuspějí s pobytem v chatce na poslední chvíli,“ řekl Jakwerth.

Treehouse na Stvořidech u Sázavy letos funguje třetím rokem. „My jsme spokojení. Máme celou sezonu obsazenou, v současné době se nám hlásí hosté už i na podzim a na příští rok,“ uvedla Hana Páleníčková za provozovatele. Podotkla, že ubytování v korunách stromů je už celkem známé. Loni přijelo dost cizinců, šlo většinou o pobyty na poslední chvíli. Letos si toto netradiční ubytování v předstihu zarezervovali Češi.

Reklama

Doporučované