Hlavní obsah

Sjezdovka na Křemešníku se dočká rozšíření. Bude tak bezpečnější

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ještě před zimní sezonou by se mohla sjezdovka na Křemešníku nedaleko Pelhřimova dočkat rozšíření, bude tak bezpečnější. Město Pelhřimov využije pro úpravu tvaru sjezdovky úbytku stromů kvůli polomu.

Článek

Na podobě úpravy se dohodl s provozovatelem i s pelhřimovským lyžařským klubem, který na sjezdovce trénuje. ČTK to řekl pelhřimovský místostarosta Josef Koch (KDU-ČSL).

Fyzickému rozšíření sjezdovky a úpravě svahu podle něho musí předcházet několik administrativních kroků včetně vynětí lesní plochy. „To všechno podléhá nějakým schvalovacím procesům. My bychom alespoň některé z těch dílčích aktivit, které budou procesně jednodušší i jednodušší z hlediska realizace na místě, chtěli (udělat) v letošním roce. Celá akce by se měla uzavřít do dvou let,“ řekl Koch. Náklady odhadl na statisíce korun.

Podle Magdy Vaňkové, která je od roku 2009 provozovatelem, získá úpravou sjezdovka šířku asi 40 metrů, zatím je přibližně pětadvacetimetrová. "Křemešnická sjezdovka je klasická příměstská sjezdovka, tak jak většina na Vysočině. Trošičku jsme s šířkou bojovali a město nám vyšlo vstříc, takže na podzim se rozšíří, aby z toho vznikl ideální obdélník, bude tam víc místa pro lyžaře a snowboardisty. A samozřejmě tam vznikne i bezpečné místo pro naši lyžařskou školu a kurzy, které využívají školy v okolí, “ řekla Vaňková. Sjezdovku obsluhuje vlek s kotvou. Po úpravě sjezdovky by na ní mohl vzniknout i výukový dětský vlek.

Vylepšení sjezdovky uvítal i Ski klub Pelhřimov. „Máme nárůst členů, hlavně dětí, a když tam děláme výuku, tak ta sjezdovka je úzká. Z bezpečnostního hlediska a z hlediska nárůstu zájmu o lyžování nám to rozšíření určitě pomůže,“ řekl předseda klubu Martin Skořepa. Klub má asi 230 členů, z toho 150 dětí.

Sjezdovka na Křemešníku je dlouhá 370 metrů a její převýšení je 57 metrů.

Reklama

Doporučované