Hlavní obsah

Starostové okresních měst Vysočiny se chtějí znovu ucházet o posty v čele měst

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Současní starostové okresních měst na Vysočině budou na podzim znovu kandidovat, chtějí obhajovat i pozici starosty. Definitivně rozhodnutý není jen havlíčkobrodský starosta Jan Tecl (ODS), který je zároveň senátorem.

Článek

Jan Tecl je starostou Havlíčkova Brodu od roku 2010. Před čtyřmi lety byl zvolený do Senátu. „Určitě budu chtít být zastupitelem, to vím stoprocentně. Určitě, když bych nechtěl být starostou a nebyl starostou, tak bych chtěl být novému starostovi nápomocen. Ale tak trošku vnímám, že potřebuji uvolnit ruce, čili to rozhodnutí je přede mnou,“ řekl Tecl. Rozhodne se do měsíce, před sestavováním kandidátní listiny ODS. „V tuhle chvíli ještě nevím, je to půl na půl,“ řekl Tecl. Dosavadní fungování městského zastupitelstva v Havlíčkově Brodě oceňuje, rozdíly mezi opozici a koalicí podle něj možná setřela doba pandemie. „Nevnímám oproti jiným volebním obdobím tak silné rozdělení na koalici a opozici, ale vnímám mnohem větší zájem všech zastupitelů na tom, aby se Havlíčkův Brod rozvíjel,“ řekl Tecl.

Za občanské demokraty bude znovu kandidovat i starosta Pelhřimova Ladislav Med. Členem ODS je od roku 2002, v roce 2014 se stal místostarostou města a po minulých volbách starostou. Velkým úkolem pro vedení asi šestnáctitisícového města bude podle něj dokončení chystané modernizace plaveckého bazénu, kde se náklady odhadují ve stamilionech. Zatím se pracuje na projektu. Za úspěch současného funkčního období pokládá převedení vodohospodářské infrastruktury do správy městské organizace.

Ve Žďáru nad Sázavou a v Třebíči budou starostové znovu kandidovat v lokálních uskupeních, kde je zastoupeno i hnutí STAN.

Žďárský starosta Martin Mrkos by chtěl svůj post obhájit v barvách uskupení Žďár - živé město. „Ale bude to lomeno STAN. My už jsme dřív byli pod STAN, teď tu značku zvýrazníme,“ řekl Mrkos. Nynější spolupráci koalice, kterou tvoří i ANO, KDU-ČSL a ODS, si chválí a podle něj by mohla pokračovat.

V koalici se STAN bude znovu i uskupení Pro Třebíč, za které byl zvolený třebíčský starosta Pavel Pacal. Za stejné uskupení bude kandidovat i letos a chce se znovu ucházet i o post starosty. „Velmi si vážím, jak jsme s kolegy poslední čtyři roky spolupracovali, táhli jsme za jeden provoz. Myslím si, že na městě je to vidět,“ řekl Pacal. Proti budoucí spolupráci s kteroukoli stranou se nevymezil. Současnou koalici v Třebíči tvoří také KDU-ČSL,ČSSD, ANO, Břehy, Třebíč můj domov a Společně pro Třebíč (ODS a Ta naše Třebíč).

Svoji opětovnou kandidaturu už dřív potvrdila primátorka krajské Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Uvedla, že nerada odchází od rozdělané práce. V podzimních komunálních volbách povede kandidátku Pirátů a nezávislých osobností z Fóra Jihlava.

Volby do obecních zastupitelstev a do třetiny senátních obvodů se uskuteční v pátek 23. září a sobotu 24. září.

Reklama

Doporučované