Hlavní obsah

Jazykovou soutěž WocaBee vyhrála kvinta z gymnázia v Holešově

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jazykovou soutěž WocaBee, při které žáci soupeří v učení se nových slovíček cizího jazyka, vyhrála letos v Česku kvinta z Gymnázia Ladislava Jaroše v Holešově ve Zlínském kraji.

Článek

V celostátním finále porazila 13 dalších tříd, celkem se finále zúčastnilo 175 žáků. Na dnešním on-line vyhodnocení výsledků to uvedli organizátoři soutěže. Vítěze celostátního kola čeká příští týden ještě utkání s jejich slovenskými protějšky, kterými jsou třeťáci z Gymnázia Janka Kráľa ve Zlatých Moravcích.

Letos se konal třetí ročník soutěže. V ČR se do něj přihlásilo 22 333 žáků z 1 821 tříd základních a středních škol. Kritériem jejich hodnocení byla píle v učení se slovní zásoby. O té vypovídaly body získané za procvičování slovíček v aplikaci WocaBee. Na rozdíl od jiných školních šampionátů mezi sebou nesoutěžili jednotlivci, ale celé třídy. Rozhodující byl nejvyšší průměrný počet bodů na jednoho žáka.

Loni se na prvním místě umístili deváťáci z obce Výprachtice v okrese Ústí nad Orlicí, kteří se naučili až 535 nových slovíček. Letošní vítěze z Gymnázia Ladislava Jaroše v Holešově šampionát obohatil až o 254 anglických slovíček, řekla mediální zástupkyně WocaBee Jana Čikelová. Na druhém místě se podle ní letos umístili čtvrťáci ze Základní školy Křelov - Břuchotín na Olomoucku a třetí skončili páťáci ze Základní školy Jana Husa v Písku.

Okresní kola se konala v druhé polovině října. Do krajských kol z nich postoupilo 949 žáků ze 74 tříd. V celostátním kole se utkalo 14 tříd se 175 žáky a v česko-slovenském finále bude 13. až 15. prosince soutěžit 11 žáků z Česka proti sedmi ze Slovenska, řekl Ošvát. Zapojit se podle něj mohli žáci, kteří se učí jakýkoli cizí jazyk. Okolo 90 procent účastníků se učilo angličtinu, uvedl. V celostátním kole byly nanejvýš asi dvě třídy s němčinou, dodal.

Do webové aplikace WocaBee může učitel zadávat soubory cizích slovíček, které se mají žáci doma naučit a procvičovat je. Standardní verze je určená pro žáky od třetí třídy základní školy po maturanty. Aplikace nabízí i testování žáků s okamžitým vyhodnocením nebo on-line hry. Verze pro děti do sedmi let umožňuje poznávání cizích slov pomocí obrázků a zvuků. V českých školách se podle Ošváta aplikace používá od roku 2018, dosud ji podle něj vyzkoušelo asi 300 000 žáků a učitelů v ČR i v zahraničí.

Záštitu nad soutěží letos převzalo ministerstvo školství.

Reklama

Doporučované