Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji ode dneška platí časové jízdné ve vlacích a autobusech

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Časové jízdné ve vlacích a autobusech se bude řídit takzvaným zónovým tarifem. V nabídce je předplatné na sedm a 30 dní. Ceny jsou nastavené tak, aby cestující zaplatil méně, než kdyby si kupoval jednotlivé jízdné.

Článek

Základní jízdné ve vlacích a autobusech v kraji naopak zdražilo. Nástupní sazba se zvýšila z devíti na 11 korun, částka za ujetý kilometr z 1,20 na 1,35 koruny.

Kvůli časovému jízdnému je kraj rozdělen do 98 zón. „Pokud cestujete z jednoho místa do druhého, projíždíte iks počtem zón a to tvoří cenu časové jízdného. Pokud ten dotyčný jezdí měsíc do práce, tak řádově těsně za polovinou jízd už se mu vyplatí koupit si časové jízdné,“ řekl dříve náměstek hejtmana Radek Doležel (ANO).

Dosud mohli lidé v regionu využívat časové jízdné jen ve vlacích, kde jim je nabízel dopravce. Nyní jsou zónové jízdenky nezávislé na dopravním prostředku a dopravci.

U většiny zón zaplatí cestující 250 korun za třicetidenní a 83 korun za sedmidenní jízdenku. Zóny v okolí větších měst jsou dražší. Nejvíce stojí zóna zahrnující Uherské Hradiště a okolí, 360 korun za 30 dní a 120 korun za sedm dní, zóna zahrnující Zlín a okolí 280 a 93 korun. Částky jsou uvedeny v případě nepřenosné krajské karty Zetka na jméno, na kterou jsou předplatné jízdenky vázané. Je možné si koupit i přenosnou kartu Zetka, která je ale dražší.

Reklama

Doporučované