Hlavní obsah

Registrace na očkování se otevře, až dostanou vakcínu nejstarší senioři

Foto: SeneCura

Nejprve proočkovat proti covidu-19 nejrizikovější skupinu, pak se registrace otevře ostatním. (Snímek z očkování v domově pro seniory pro seniory SeneCura.)

Reklama

Hejtmani se při jednání s premiérem a ministrem zdravotnictví shodli, aby registrace na očkování proti koronaviru pro zbytek Čechů začala, až vakcínu dostane nejvíce ohrožená skupina občanů.

Článek

Registrace na očkování proti covidu-19 se pro většinu Čechů s největší pravděpodobností otevře, až budou proočkováni ti nejvíce ohrožení.

Patří mezi ně zdravotničtí pracovníci, senioři starší 80 let, lidé, kteří zajišťují testování na koronavirus, nebo další důchodci a klienti a personál v zařízeních poskytujících sociální služby.

Takový požadavek vzešel od hejtmanů při úterním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za hnutí ANO).

„Žádali jsme ho (ministra Blatného), ať žádnou registraci nespouští, nejsou vakcíny,“ popsal průběh schůzky náměstek hejtmana Vysočiny Vladimír Novotný (ČSSD).

„Bylo jasně řečeno, že 1. února nebudou spouštět otevření registrace pro jiné skupiny než starší 80 let a případně zdravotníky,“ uvedl pro Seznam Zprávy také karlovarský hejtman Petr Kulhánek (Starostové).

Podle Kulhánka měly všechny kraje stejný požadavek, který zmínil vysočinský náměstek Novotný. „Aby registrace dalších skupin byla otevřena až po doočkování prioritní skupiny,“ doplnil Kulhánek.

Ministr Blatný s tím podle dalších účastníků schůzky souhlasil.

Vládní očkovací strategie přitom počítá s tím, že by se nejrizikovější část obyvatel Česka měla stihnout naočkovat alespoň ze sedmdesáti procent během ledna a února. Teď je otázka, zda na to budou mít kraje dostatek vakcín.

„Když jsme si dělali odhad – bez těch seniorů 80 let a starších –, kdo bude mít zájem, vycházelo to, že bychom museli dostat 80 tisíc vakcín, ale my jsme jich dostali 62 tisíc na čtvrtletí, pokud ještě nebudou kráceny,“ popsal královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS).

„Tím chci říct, že než se tato skupina naočkuje, kraje na to budou potřebovat daleko více vakcín, než by měly mít podle plánu k dispozici. Velmi rozumně se řeklo, že se neplánuje třeba od února nějaká další registrace,“ doplnil Červíček.

Kdo spadá do nejrizikovější skupiny?

- skupina seniorů (80+);

- senioři a klienti v zařízeních pobytových sociálních služeb a personál o ně pečující;

- zdravotničtí pracovníci;

- osoby podílející se na péči o covid-19 pozitivní osoby a osoby pracující na odběrových místech či s potenciálně infekčním materiálem.

Zdroj: Vládní očkovací strategie

Ministr Blatný přitom v úterý před novináři jen naznačil, co se bude po 1. únoru dít.

„Hovoříme o tom s hejtmany, kteří to realizují na těch krajských úrovních, že by se zbývající část populace mohla rozdělit na několik kategorií. Ta registrace by se postupně uvolňovala. Bude to pro ně znamenat, že nebudou muset tři měsíce čekat ve frontě,“ řekl Blatný.

Vicepremiér Karel Havlíček přitom ještě v neděli mluvil o tom, že se debatuje o dvou variantách, jak by se mohlo po 1. únoru postupovat.

Karel Havlíček, který je ministrem průmyslu a také ministrem dopravy, v neděli v pořadu Partie televize Prima uvedl, že možná bude registrace probíhat podle plánu.

Jenže v takovém případě by lidé následně čekali na termín očkování. Ten by dostali až poté, co přijde do Česka potřebné množství vakcín proti koronaviru.

Druhou variantou podle Havlíčka je, že se registrace na nějakou dobu – nejspíše na několik měsíců – přeruší.

Reklama

Doporučované