Hlavní obsah
Online

Maturanti půjdou do školy nejdřív za dva týdny, další děti ještě později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Ministr Robert Plaga uvedl, že maturanti a poslední ročníky se do školy podívají nejdřív za dva až tři týdny.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Index protiepidemického systému PES pro dnešek zůstává na pondělních 73 bodech. Všechny čtyři hodnocené ukazatele se mírně zlepšily. Index tak nadále zůstává ve čtvrtém stupni rizika z pěti, platná protiepidemická opatření však odpovídají nejpřísnějšímu stupni.

- V pondělí přibylo v České republice 7117 potvrzených případů nemoci covid-19, o 152 více než před týdnem. V nemocnicích bylo v pondělí s koronavirem 5854 pacientů, to je o zhruba o 400 více než v neděli, proti minulému pondělí jich je přibližně o 400 méně. Ve vážném stavu je 988 lidí.

- Žáci závěrečných ročníků a maturanti by se mohli do škol vrátit nejdříve za dva až tři týdny, uvedl v TV Nova ministr školství Robert Plaga.

  • Ve Středočeském kraji přibylo v pondělí 1056 nakažených

    Je to o 34 případů více než za předešlé pondělí, epidemie v kraji nezpomaluje. Aktuálně je v nejlidnatějším regionu republiky 12 165 nakažených, od začátku pandemie se tam nakazilo 130 425 lidí. Vyléčilo se 116 525 nemocných, s nemocí covid-19 zemřelo 1735 lidí. Za pondělí přibylo 54 vyléčených a sedm zemřelých.

  • Česko nakoupí lék, který pomáhá pacientům s covidem v prvním stadiu

    Česká republika koupí protilátku proti nemoci covid-19 od americké společnosti Eli Lilly. Na Twitteru to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Lék nazvaný Bamlan má omezit množství viru v těle a zamezit tak těžšímu průběhu nemoci. Česko také jedná o nákupu jiného přípravku od farmaceutické firmy Regeneron.

    Babiš řekl, že Česko vyjednalo první dodávku. Neupřesnil ale, kdy by měl lék do ČR dorazit ani v jakém množství. „Pomůže pacientům v prvním stadiu nákazy covid-19, aby se nedostali na JIP. Snižuje to riziko až o 80 procent,“ uvedl premiér. Lék funguje na bázi monoklonálních protilátek, které se vyrábějí v laboratoři a mají virus zneškodnit tím, že ho napadnou na pevně definovaném cíli. V USA lék schválil pro nouzové používání Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

  • Plaga: Děti se vrátí do škol nejdřív na konci února

    Když bude zajištěno testování, tak za dva až tři týdny by se mohli do škol vrátit maturanti a žáci posledních ročníků. Uvedl to ministr školství Robert Plaga v televizi Nova. U dalších žáků nechtěl raději termín tipovat. „Myslím, že se bavíme o jaře tohoto roku o postupném návratu zpět,“ řekl.

    Vše podle něj ovšem záleží hlavně na Ministerstvu zdravotnictví. A především na tom, jak rychle se podaří do škol dostat testy. Ty by museli žáci a studenti podstupovat.

  • Horská střediska kritizují zprávu o šíření covidu-19 na horách

    Označit pohraniční horské oblasti ČR za rizikové z hlediska šíření koronaviru z důvodu turistického ruchu je podle Asociace horských středisek scestné a zavádějící. Má to zdůvodnit pokračující neopodstatněnou uzávěru lyžařských areálů. Podle ředitele AHS Libora Knota vláda pokračuje v politickém rozhodování o skiareálech a nepřihlíží k racionálním argumentům. Knot tak reagoval na tiskovou zprávu Ministerstva zdravotnictví, podle níž je na horách vyšší riziko nákazy covidem-19 než v jiných oblastech.

  • Vyšší počet úmrtí prokazatelně souvisí s covidem, říká demografka

    Souvislost zvýšeného počtu úmrtí v loňském roce s epidemií covidu-19 je podle demografky Dagmar Dzúrové z Katedry sociální demografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy prokazatelná. Týdenní počty takzvaných nadúmrtí, tedy odchylek od dlouhodobého průměru, podle ní jasně souvisí s počty zemřelých na covid-19. Roli hraje i omezení preventivní péče, předčasná úmrtí na rakovinu nebo nemoci oběhové soustavy či obavy z návštěvy lékaře. Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejnil data za rok 2020, podle nichž loni v Česku zemřelo téměř o 17 000 lidí víc než v roce 2019, jde zhruba o patnáctiprocentní nárůst.

    „Vzhledem k tomu, že týdenní počty nadúmrtí jasně korelují jak s počty zemřelých na covid, tak se zemřelými na jiné příčiny, souvislost je zde prokazatelná,“ řekla ČTK Dzúrová. Mezi jinými příčinami podle ní mohou být i lidé, kteří zemřeli, aniž byli na covid testováni, nebo zemřeli až delší dobu po negativním testu. Jejich podíl ale zatím nelze stanovit. Souvislost s koronavirem má podle dat 70 procent případů nadúmrtnosti.

  • Firmy ze záručních programů COVID do půlky ledna vyčerpaly 42,7 miliardy

    Podnikatelé ze záručních programů COVID II, III, Praha a Plus podle nových statistik České národní banky k 15. lednu čerpali 42,7 miliardy korun. Komerční banky ke stejnému datu schválily žádosti za 48,6 miliardy korun. Čerpání i objem schválených žádostí oproti naposledy publikovaným údajům k 31. prosinci vzrostly v obou případech o zhruba 1,2 miliardy korun.

  • Ministerstvo: Na horách se covid-19 šíří víc

    Na horách je podle Ministerstva zdravotnictví vyšší riziko nákazy covidem-19 než v jiných oblastech. Data podle něj ukazují, že nakažených na 100 000 obyvatel je v příhraničních regionech víc, zejména v oblastech s horskými středisky. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Podle zveřejněných dat ministerstva je nejvyšší týdenní počet na 100 000 obyvatel v okrese Sokolov (1230), Cheb (1098), Trutnov (1043) a Náchod (848).

    „Situace v horských střediscích a příhraničních oblastech je kritická. Nová data jasně ukazují, že řada obyvatel ignoruje nařízení,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Situace v horských střediscích je podle něj závažnější, protože se tam setkávají lidé z celé země.

  • Praktici se ohradili proti zrušenému očkování v ordinacích

    „Právě pro starší generaci, která je prioritní skupinou, je očkování v přátelském a známém prostředí jednodušší a bezpečnější. Praktický lékař je pro lidi nejpřístupnější, je v lokalitě, kde přirozeně bydlí, a má jejich důvěru. Tisíce našich především starších pacientů vysloveně žádají, aby se mohli naočkovat u nás. Je naprosto nelogické, abychom je posílali do očkovacích center, což je pro mnoho z nich nepřekonatelně obtížné,“ říká předseda sdružení praktických lékařů MUDr. Petr Šonka.

    Hejtman Jan Grolich dnes uvedl, že vláda chce podávání vakcíny v ordinacích spustit až po naočkování ohrožených skupin v očkovacích centrech.

  • Hejtman Grolich: Vláda zakázala očkování u praktiků

  • Armáda začala rozebírat polní nemocnici v Letňanech

    Veškeré vybavení se z areálu letňanského výstaviště odveze do 19. února, část materiálu převezme Správa státních hmotných rezerv (SSHR). ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. O zrušení nemocnice rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví na konci minulého týdne.

  • Táborští úředníci budou pomáhat s očkováním

    Táborský městský úřad uvolní pro pomoc v místním očkovacím centru několik desítek svých zaměstnanců. Budou se tam věnovat zejména administrativní činnosti. Zájem o službu v centru na očkování proti koronaviru projevilo pět desítek zaměstnanců úřadu.

  • MPO u druhé výzvy COVID Nájemné dostalo 45 609 žádostí za 3,4 miliardy korun

  • Pátou linku na respirátory z Tchaj-wanu převezme Technický a zkušební ústav

    Příjemcem prvních čtyř linek, které do ČR daruje tchajwanský výrobce Autoland, je Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů (ECVVR), které kvůli tomu založily české firmy InoCure a GOOD MASK.

  • V Ústeckém kraji v pondělí přibylo 444 potvrzených případů koronaviru

    Je to o osm více než před týdnem. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví. Pokračuje očkování zdravotníků a seniorů.

  • V Královéhradeckém kraji přibylo 740 nákaz, před týdnem 733

    Krajští hygienici od začátku epidemie zaznamenali těchto případů celkem 65 624. Aktuálně nemocných bylo dopoledne 7567, téměř 1,4 procenta z celkového počtu obyvatel, zhruba stejně jako před týdnem. Kvůli covidu dosud zemřelo v kraji 938 lidí, vyléčených je 57 119, vyplynulo z dnešního sdělení krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

  • Jihlava plošně testuje zaměstnance magistrátu

    Zatím úřad eviduje 13 nemocných a 40 lidí v povinné karanténě, v minulém týdnu se u některých nakažených potvrdila britská mutace koronaviru. Na testy půjde počínaje dneškem přibližně 300 lidí. Většina lidí, včetně pracovníků městské policie, by měla podstoupit test tento týden. Na testy nemusejí pracovníci, kteří v posledních 90 dnech prokazatelně nákazu prodělali nebo byli na PCR testech v minulých třech dnech.

  • V Plzeňském kraji přibylo v pondělí 511 nově potvrzených nákaz koronavirem

    To je o 107 případů více než minulé pondělí. V kraji pokračuje očkování proti koronaviru, dosud bylo očkováno 13 328 lidí. Druhou dávku dostalo 249 lidí, to je zatím nejméně ze všech krajů. Téměř 35 procent očkovaných jsou senioři nad 80 let, vyplývá z aktuálních informací Ministerstva zdravotnictví.

  • Do Brna dorazila první várka 1700 dávek vakcín Moderny

    Fakultní nemocnice Brno je rozdělí mobilním týmům z krajských nemocnic, které budou očkovat seniory v domovech. ČTK to řekla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Do kraje zatím chodily vakcíny Pfizer. Vakcína dorazila dopoledne. „Přišla nám kolem 10:10. Původně mělo přijít 1300 dávek, ale zvýšili nám počet na 1700 dávek,“ uvedla Plachá.

  • V únoru má přijít 526 tisíc vakcín

  • V pondělí přibylo v Karlovarském kraji 347 nových koronavirových nákaz

    V mezitýdenním srovnání je to o 166 případů více. Nejhorší epidemická situace v kraji i v celé zemi je v současnosti na Sokolovsku a Chebsku. Za posledních sedm dní se tam nakazilo přes 1 000 lidí. Aktuálně se s nemocí covid-19 v kraji léčí 5 499 lidí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy