Hlavní obsah

Revoluce na pražských Primátorkách. Vyhrát může kdokoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: UNIQAprimatorky, Seznam Zprávy

Jeden z nejtradičnějších a nejstarších závodů v Česku se jede příští víkend 18. a 19. září.

Reklama

Slavné pražské Primátorky, unikátní veslařský závod se zatáčkou kolem Vyšehradské skály, se blíží. Čeká je malá revoluce – jedna z nejstarších sportovních akcí pořádaných v Česku se letos odehraje ve znamení velkých změn.

Článek

Malá česká obdoba slavného závodu osmiveslic Oxford-Cambridge letos – konkrétně o víkendu 18. a 19. září – přinese novinky. Organizátoři si od nich slibují zajímavější průběh závodu i skvělou atmosféru pro tisíce diváků na břehu. Někteří ale upozorňují, že změny jsou zároveň trochu kontroverzní.

Poprvé bez Dukly

Letos poprvé totiž nebude v mužských Primátorkách závodit slavná Dukla Praha, která po dlouhá desetiletí až do loňska suverénně vítězila. Vtip je v tom, že Dukla je dodnes jediným vrcholovým střediskem pro muže, které si pod sebe stahuje nejlepší veslaře. Její členové ale letos budou muset veslovat za své mateřské kluby. Záměrem je, aby byl závod napínavější. Sami veslaři jsou trochu rozpolceni, byť se změnu snaží pochopit.

„Mám na to dvojí pohled,“ říká Ondřej Synek, pětinásobný mistr světa na skifu a držitel tří olympijských medailí pro web uniqaprimatorky.cz. „Za mě Dukla na Primátorky patří a je škoda, že na nich nebude startovat. Chápu ale i hlasy, že lidé chtějí vidět i jiné vítěze.“

Je to jeden z nejtradičnějších a nejstarších závodů u nás. Líbí se mi i ta atmosféra v centru Prahy.
Olympijská vítězka Miroslava Knapková

Podobný názor má i olympijská vítězka Miroslava Knapková: „Člověk si říká, že by tam měli startovat ti nejlepší, tak proč omezovat, že lidi chtějí postavit tu nejlepší posádku. Na druhou stranu v tom bude ta výhoda, že závod bude vyrovnanější a divácky atraktivnější.“

V osmiveslici mužů je proto pódium velmi otevřené a čeká se souboj mezi kluby VK Blesk, VK Slavia Praha, ČVK Praha, VK Bohemians nebo SK Hamr.

Italky na osmě

Velké věci se budou dít i v ženské části, kterou letos oživí pět skvělých Italek z klubu Canottieri Lario/Carabinieri. Do smíšené osmiveslice usednou čtyři z nich spolu s děvčaty pražského SK Hamr. Aisha Rocek, účastnice OH 2020 Tokio a medailistka z vrcholných soutěží, je dcerou Jaroslava Ročka, který emigroval do Itálie a postupně se vypracoval na jednoho z nejlepších trenérů na tamních vodách. Caterina di Fonzo je stejně jako Aisha mistryní světa. Obě doplní další výborné veslařky Elisa Grisoni a Greta Parravicini.

K nim se přidají vynikající Kateřina Hartmanová, Anna Šantrůčková, Veronika Zámostná, benjamínek Ester Hajnovičová nebo Valentýna Solařová a u kormidla Barbora Matoušová.

Pátá Italka Stefania Gobbi, čtvrtá z OH 2020 v Tokiu z párové čtyřky žen a mnohonásobná medailistka z vrcholných závodů, usedne do skifu žen.

Slavná zatáčka

Oproti většině veslařských závodů se na Primátorkách jezdí pouze disciplíny osmiveslic a skifů. Závod je charakteristický i zatáčkou před Vyšehradskou skálou, která umí rozhodit rytmus posádek.

Foto: UNIQAprimatorky, Seznam Zprávy

Pověstná zatáčka před Vyšehradskou skálou.

„Je to jediný takový závod, přitom jde o olympijskou distanci dva tisíce metrů,“ říká hlavní trenér SK Hamr Luboš Ondráček. „Ty dráhy samozřejmě nejsou stejně rychlé, vliv na to mají různé faktory – přítok Botiče, zátoka a podobně. Proto se jedou rozjížďky, aby ti nejlepší měli nakonec co nejvýhodnější dráhu. Mimochodem, první organizátoři změřili dráhy v zimě po ledě, když byla Vltava zamrzlá.“

Trať začíná u jižního cípu Veslařského ostrova, pak vede na sever po proudu mezi Vyšehradem a Císařskou loukou pod vyšehradský železniční most, za nímž je kousek od Palackého mostu cíl. Od roku 2000 je akce otevřena i pro zahraniční účastníky, 41 let ale mužský závod nevyhrála jiná posádka než Dukla Praha.

„Je to jeden z nejtradičnějších a nejstarších závodů u nás. Líbí se mi i ta atmosféra v centru Prahy,“ zdůrazňuje Knapková.

Může za to Ořovský

O vznik závodu se nezasloužil nikdo jiný než slavný budovatel československého sportu Josef Rössler-Ořovský. V roce 1895 založil Český Sculling Circle, tedy klub pro podporu skulování, a v tom samém roce i Jarní skulérský závod, který měl být jedním ze způsobů, jak získat prostředky na zahraniční starty.

Foto: UNIQAprimatorky, Seznam Zprávy

Veslaři při závodu míjejí Vyšehrad a podplouvají železniční most.

Hlavní závod osmiveslic byl poprvé uspořádán roku 1910 a od té doby se koná každoročně s výjimkou válečných let 1914–1918.

Zpočátku měla akce i poněkud napjaté politické pozadí. Neutěšený stav českého veslování na sklonku Rakouska-Uherska vedl činovníky Českého veslařského klubu k nápadu založit závod, který by sportu pomohl, protože německé kluby účast českých veslařů na závodech blokovaly. Pánové Renner, Wihan a Kašpar z výboru ČVK přišli s nápadem na závod osmiveslic. Magistrát města Prahy požádali o záštitu a cenu pro Svatováclavský závod osem, který se měl konat v den svatého Václava.

Postupem let se stal závod prestižní událostí – jde o nejznámější akci svého druhu v Česku –, a vítězství je mezi veslaři ceněným úspěchem. Vítězná posádka závodu osmiveslic obdrží putovní cenu, tzv. Primátorský štít. Tepaný měděný štít z roku 1909 nese heslo „Silné mládeži – opoře vlasti“.

Slavný Primátorský štít

Foto: UNIQAprimatorky, Seznam Zprávy

Pražské Primátorky se jezdí od roku 1910.

Dekretem č.j. 3862 z 19. 8. 1909 převzalo Prezídium rady královského hlavního města Prahy protektorát nad „Výročním primátorským závodem osmiveslic“, jenž měl být pořádán 28. září. Magistrát věnoval 350 korun na zakoupení putovní ceny a 150 korun na zakoupení devíti odznaků pro vítěze.

František Kašpar opatřil podle návrhu architekta Františka Kavalíra tepaný měděný štít, umělecky provedený ciselérem Rudolfem Schortem. Tak vznikl dnes slavný Primátorský štít.

Reklama

Doporučované