Hlavní obsah

Rozvezeme si vakcíny sami, vy to nezvládáte, píšou lékaři Babišovi

Foto: VidEst , Shutterstock.com

Mladí praktici žádají o vydání vakcín, aby mohli očkovat v ordinacích.

Reklama

Část praktických lékařů chce vzít rozvoz vakcín do vlastních rukou. Dokonce už mají předjednané půjčení chladírenských vozů.

Článek

Sdružení Mladých praktiků žádá Andreje Babiše, aby jim vydal všechny vakcíny, které leží ve skladech. Sami si je chtějí rozvézt pomocí chladicích vozů. Napsali to v otevřeném dopise adresovaném předsedovi vlády.

„Vážený pane premiére, jestliže není stát pod vaším vedením schopen vakcíny dostat k lidem, kteří je potřebují, nabízíme, že si je rozvezeme sami,“ píše se v dopise.

Podle místopředsedy sdružení Vojtěcha Muchy je většina praktiků připravena očkovat. „Pacienti se očkovat chtějí, my je očkovat chceme, vakcíny leží někde na skladě a vázne pouze ta distribuce. Tak to alespoň vypadá z našeho pohledu,“ vysvětluje Mucha.

Jak v pátek informovaly Seznam Zprávy, několik desítek tisíc vakcín leží ve skladech nevyužitých. Ministr zdravotnictví Jan Blatný však tyto informace popírá. Podle něj je vyočkováno 86 % vakcín. „Není pravda, že by vakcíny ležely v nějakých skladech,“ řekl na tiskové konferenci.

Kritiku odmítá i premiér. „Žádný dopis jsem neobdržel a nic mi nepřišlo. Je to fake a nesmysl. Navíc poté, co jsem si dopis přečetl v médiích, tak se v něm nepíše pravda, žádné očkovací látky nikde neleží, očkuje se,“ řekl.

Podle Muchy za dopisem stojí celé sdružení Mladých praktiků, které tvoří asi 500 členů. Podporu ale získali i od praktiků mimo sdružení.

„My jsme jen fascinováni. Že se bude očkovat, se ví skoro rok, ale kdo to bude distribuovat, se řeší až dva měsíce po tom, co už tady ty vakcíny jsou,“ popisuje problém Mucha.

„Když už to nezvládla vláda, tak v tom chceme pomoct my. Půjčíme si chladicí vozy a rozvezeme si to,“ dodává Mucha s tím, že už mají i domluvu s půjčovnou vozů.

Lidé podle Muchy na základě informací v médiích počítají s tím, že praktici už očkují, a neustále kvůli tomu telefonují. „My ale zatím žádné vakcíny nemáme a nikdo nám zatím neřekl, že budeme mít. Takže jsme zahlceni dotazy lidí po očkování,“ stěžuje si Mucha.

V Muchově ordinaci se jedná o zhruba 200 lidí nad 80 let, které by potřeboval proočkovat. „Variant je více, buď bychom očkovali o víkendech, nebo po ordinačních hodinách. Nebo bychom se vždy domluvili s nějakým kolegou, který by přebral ty akutní případy, my bychom zavřeli a celý den očkovali,“ popisuje svůj plán Mucha.

Reklama

Doporučované