Hlavní obsah

S pokladnou na EET ještě počkejte, radí Babišova náměstkyně malým podnikatelům

Babiš k EET: Pokud hospodští zdražují, tak podváděli.

 

Reklama

EET má státní pokladně přinést podle plánu ročně 18 miliard korun. Ve Sněmovně se ale jedná o změnách.

Článek

Malí obchodníci s ročním obratem do 250 tisíc by si zatím neměli pořizovat vybavení na elektronickou evidenci tržeb. Investice, byť zhruba pětitisícová, by pro ně mohla být zbytečná. Je tu totiž možnost, že dosáhnou na paušální placení daní a budou z povinnosti EET vyňati. Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí pro daně a cla, těmto podnikatelům proto radí, aby s pořízením pokladny ještě počkali.

Evidovat by případně měli od března 2017 - na pořízení techniky je tedy času relativně dost. „I v první vlně si většina poplatníků pokladny a software pořizovala na poslední chvíli, neočekáváme tedy, že někdo z druhé vlny už zařízení má,” říká k tomu dále Alena Schillerová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Konzervativní odhad je 18 miliard

První vlna evidencí, která odstartovala 1. prosince, by státní pokladně měla ročně přinést asi 4,3 miliardy korun. Ministerstvo financí počítá s ročním „ziskem” ze všech čtyř fází, z nichž poslední bude spuštěna 1. června 2018, ve výši osmnácti miliard korun. Toto číslo je založeno na statistikách, analýzách a i na zkušenostech ze zahraničí. Je to ale velice konzervativní odhad, celkovou výši výběru čeká Ministerstvo financí ještě vyšší.

Zhruba tisícovka podnikatelů v pohostinství se nechala slyšet, že kvůli EET skončí. Alena Schillerová by ráda znala konkrétní důvody. Připouští, že někteří podnikatelé mohou skončit i kvůli EET, podle ní je to ale jenom jeden z několika důvodů. Podle vlastních slov ještě žádný pořádný důvod související s povinnou evidencí nedostala.

Jak funguje EET.

„Investici do pokladny podnikatelům vrátíme v rámci jednorázové slevy na dani ve výši pět tisíc korun. Navíc jsme ode dneška poprvé za dvanáct let snížili DPH na stravovací služby z 21 na 15 procent,” vysvětluje Schillerová. „Počítáme s tím, že si provozovatelé restaurací a hotelů rozdíl nechají na pokrytí nákladů.” Ani avizované zdražování tak podle Schillerové nedává smysl.

Turbotlačítko

Češi jsou národ vynalézavý. Téměř současně s informacemi o EET se objevily i návody, jak povinnou evidenci obejít. Například přeměnou hospody na soukromý klub, nebo s pomocí tlačítka „neevidovat”.

Tuto možnost nabízí většina softwarů pro EET. Zejména proto, že většina podnikatelů spadá do více fází evidence, ode dneška nemusí evidovat vše. Týká se to třeba jídla odnášeného s sebou.

Simona Hornochová, předchozí náměstkyně ministra financí pro daně a cla, se domnívá, že ve snaze obejít evidenci začnou provozovatelé více objednávek deklarovat jako „s sebou”. Zmiňované tlačítko „neevidovat” vnímá jako pověstné turbotlačítko u taxikářů.

Alena Schillerová si nicméně nemyslí, že obcházení evidence, ať už tlačítkem nebo změnou názvu, bude masová záležitost. Finanční správa bude situaci monitorovat a tato obcházení zákona pokutovat.

Reklama

Doporučované