Hlavní obsah

Samička dikobraza Jitka byla na útěku dva týdny, nezastavila ji ani elektřina

Video: Městská policie Brno, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kuriózní výjezd policistů, hasičů a chovatelů skončil úspěšně. Po dvou týdnech na svobodě je stromový dikobraz zpátky v brněnské zoo.

Článek

Společný nedělní výjezd policistů, hasičů a chovatelů z brněnské zoo vyvrcholil odchytem dva týdny pohřešovaného dikobraza. Trnatého savce zahlédl muž na zahradě v Medlánkách. Na odchyt zvířete přivolal městskou policii. „Strážnice odchytové služby v koruně asi šest metrů vysokého stromu skutečně objevila savce s trny a po konzultaci s brněnskou zoo zjistila, že jde o stromového dikobraza neboli urzona kanadského,” uvedla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Samička urzona Jitka utekla ze zoo před dvěma týdny, ale chovatelům se ji nedařilo chytit. Poté, co hasiči dostali Jitku na zem, chovatele a strážníci ji mohli snadněji odchytit, na zemi se totiž pohybuje pomaleji. Do odchytové sítě se dostala strážnici, která zvíře následně předala chovatelům.

Podle mluvčího zoo Michala Vaňáče dikobraz utekl nejspíše přes elektrický ohradník. Ani elektrické šoky urzona nezastavily. „Měly zvíře odradit, aby nepokračovalo dál v cestě, ale tahle konkrétní samice je asi nějakým způsobem proti elektrickým šokům rezistentní,” řekl ČTK mluvčí zahrady. Doplnil, že expozici nyní budou muset více zabezpečit, aby se útěk neopakoval.

Reklama

Doporučované