Hlavní obsah

Seehofer: Migrace je matkou všech problémů, nespokojenost není nacismus

Za problémy může migrace, nechal se slyšet Horst Seehofer.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) také upozornil na to, že při debatě v Saské Kamenici se už zapomíná na původní příčinu protestů, a to vraždu 35letého muže.

Článek

Za „matku všech problémů“ označil migraci německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) v souvislosti s napjatou situací ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici). Informuje o tom deník Die Welt, podle něhož se tak Seehofer vyjádřil na okraj setkání poslanců své Křesťanskosociální unie v braniborském Neuhardenbergu.

Seehofer také vyslovil pochopení pro rozhořčení, které cítí řada obyvatel Chemnitzu. To z nich ale ještě vůbec nedělá nacisty, míní. Podle listu Bild také řekl, že se o situaci ve městě vedou debaty, v nichž ale prvotní zločin už nehraje žádnou roli.

Narážel tak na vraždu pětatřicetiletého Němce, z níž jsou obviněni dva mladí muži z Iráku a Sýrie. Po třetím podezřelém, kterým je také občan Iráku, policie pátrá. Vražda muže v Chemnitzu vedla k řadě demonstrací. Části z nich se účastnili i pravicoví radikálové, kteří napadali přistěhovalce a novináře.

Od konce srpna se v Německu vede o vyhrocené situaci politická debata. Řeší se například to, proč k podobným výbuchům napětí dochází opakovaně v Sasku, nebo to, jaká část demonstrantů jsou „běžní občané“ a jaká pravicoví extremisté.

„Nenávist“ a „pronásledování nevinných lidí“ opakovaně tvrdě odsoudila kancléřka Angela Merkelová (CDU). Její stranický kolega a saský premiér Michael Kretschmer události také odsoudil, ve středu ale prohlásil, že nešlo o žádnou štvanici, jak o tom v minulosti mluvil mluvčí Merkelové.

Reklama

Doporučované