Hlavní obsah

Senát ladí daňový zmetek: Sazby zůstanou, sleva na poplatníka se zmenší

Nižší daně si klestí cestu Senátem. Rozhovor s Tomášem Goláněm, senátorem a expertem na daně.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Daňové změny, které prošly Sněmovnou, označila ministryně financí za „neomluvitelné“, premiér Babiš za „katastrofu“ a senátor STAN Růžička za „fantasmagorii“. V Senátu už se rýsuje varianta, jak divoký daňový balíček opravit.

Článek

„Vždycky lze opravit cokoli, ale musela by k tomu být politická shoda,“ říká senátor a daňový poradce Tomáš Goláň. Právě jeho ODS pomohla spolu s SPD bezprecedentní snížení daní a zvýšení slevy na poplatníka – celkem za 130 miliard – Sněmovnou protlačit.

Jak by senátní oprava mohla vypadat?

Zatím má podobu jednoho pozměňovacího návrhu, který už přijal senátní hospodářský výbor. Podporují ho ANO, ODS a KDU-ČSL. Sazba daně z příjmu by mohla klesnout na 15 % a 23 % pro vysokopříjmové, jak chtěl Andrej Babiš. A základní sleva na poplatníka by vzrostla, i když ne tak výrazně, jak prosadili ve Sněmovně Piráti.

„Návrh snižuje slevu na poplatníka. Původně byla téměř o 10 tisíc vyšší než teď, dneska pouze o tři tisíce, to znamená o 250 korun měsíčně víc,“ vysvětluje senátor a daňový poradce s třicetiletou praxí Goláň.

Od příštího roku by si podnikatelé i zaměstnanci od svých daňových základů mohli odečíst celkem 27 840 korun za rok. To je o tři tisíce víc než dosud. Zaměstnanec s průměrnou mzdou, která činí zhruba 35 a půl tisíce, si díky tomu měsíčně přilepší o 2050 korun.

Namísto 130 miliard by tato senátní varianta státní kasu příští rok přišla na 100 miliard. Podle Goláně lidé za takovou cenu snížení daní nechtějí: „Tento stát přijímá zákony, o které nikdo nestojí. Po snížení daní nebyla žádná společenská poptávka. Pochybuji, že by lidé v této situaci chtěli rychle snížit daně.“

Zdanění příjmů z cenných papírů Senát nechce

Zmíněná senátní verze taky vyhazuje jeden z bodů daňového balíčku, který prosadil pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Balíček ve sněmovní verzi fakticky zavádí zdanění příjmů z prodeje cenných papírů, tedy akcií, dluhopisů nebo podílových listů nad hranicí 20 milionů korun. „Ten návrh byl nešťastný. Zastavil by kapitálový trh. Zastavil by start-upy, vyhnal by matky našich společností do zahraničí,“ říká senátor Goláň.

Přesně tyto dvě opravy chtěl po šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi tandem Babiš–Schillerová. Podle Goláně by ale senátoři měli jít v úpravách daňového zmetku ještě dál: „Je to o tom, jakou bude mít Senát odvahu. Jestli kývneme na to, s čím přišel ministerský předseda s paní Schillerovou a co už odklepl hospodářský výbor, nebo jestli budeme svébytnou komorou, která bude mít vlastní návrh a nebude si chtít vzít na svědomí takovou díru, kterou navrhuje vláda a oprava z hospodářského výboru.“

Goláň, ač od října člen ODS, přichází s vlastním pozměňovacím návrhem. „Zavedla by se jednotná sazba daně 18 %. A podnikatelům by se umožnilo odečíst od základu daně jejich zdravotní a sociální pojištění,“ popisuje. Goláňova verze by přišla na 44,4 miliardy korun. Zatím pro ni ovšem nemá vyjednanou podporu.

Pokud senátoři zákon ve čtvrtek poslancům se zmíněnými úpravami vrátí, mohla by ho Sněmovna definitivně schválit po vánočních svátcích. Pak ho ještě musí dostat k podpisu prezident.

Reklama

Doporučované