Hlavní obsah

Doma se nám nikdy nic nestalo. Proč by se mělo něco stát na dovolené?

Foto: shutterstock.com

Při výběru cestovního pojištění je klíčové dbát na kvalitu asistenčních služeb, protože ty jsou rozhodující v případě komplikací či potíží

Reklama

Měli sbaleno na Mallorcu. Před odletem ale začalo syna bolet bříško. V nemocnici lékaři potvrdili akutní zánět slepého střeva. Jiná rodina sice odjela do vysněné Francie, ale dcera si zapíchla u večeře rybí kost do krku.

Článek

Naštěstí tyto dva příběhy nakonec dobře dopadly. Nemuselo tomu ale tak být!

Dovolenou jednou za čas potřebuje každý. Chceme si odpočinout od stereotypu běžných dní i od starostí. Vydáváme se objevovat nová místa, chutě i zážitky. Sbalit se na dovolenou většinou není problém – něco na sebe, kosmetika, věci na pláž nebo třeba do hor a k tomu dobře vybavená lékárnička. Co ale dělat, když náplast nebo lék na horečku zdravotní problém na dovolené nevyřeší?

Anketa

Ještě dříve, než vám prozradíme orientační ceny vybraných ošetření v zahraničí, tipnete si, na kolik by vás vyšla operace slepého střeva ve Španělsku ?
17 000 až 25 000 korun
10,8 %
70 000 až 95 000 korun
55,1 %
216 000 až 270 000 korun
34,1 %
Celkem hlasovalo 1671 čtenářů.

Cestování bez cestovního pojištění může přijít draho

Jak jsme se dozvěděli od specialistů z ERV Evropské pojišťovny, mezi nejčastější zdravotní potíže v zahraničí, se kterými se Češi každoročně potýkají, patří zažívací potíže, záněty uší a očí, kožní problémy a alergie. Co se týče úrazů, jde nejčastěji o zlomeniny a pohmožděniny horních a dolních končetin. V Česku sice může jít často o banální problém, ze zahraničí si ale bez cestovního pojištění můžete odvézt nechtěnou památku na celý život.

Na kolik peněz orientačně vyjde ošetření v zahraničí?

Ošetření / lékařské zákroky / přepravaDestinaceNáklady v korunách
Ambulantní ošetření sluneční alergieChorvatsko, Řecko2 200 až 4 100 korun
Ambulantní ošetření nachlazení z klimatizaceTurecko2 700 až 6 900 korun
Jednodenní hospitalizace se střevními potížemiEgypt3 300 až 9 600 korun
1 den na jednotce intenzivní péče – napojení na přístrojeFrancie 109 600 korun
Operace slepého střevaŠpanělsko 216 000 až 270 000 korun
Ošetření a léčba komplikované zlomeniny rukyAustrálie, Nový Zéland 240 000 až 280 000 korun
5denní hospitalizace-vnitřní zranění a vícečetné zlomeninySpojené arabské emiráty 910 000 korun
Týdenní hospitalizace při celkovém kolapsu z horkaBulharsko 361 700 korun
Převoz sanitkou do ČRItálie 76 700 korun
Letecký ambulantní převoz do ČRTunis 515 100 korun
Transport leteckou zdravotní ambulancíThajsko 1 500 000 korun

Tip: Sjednání cestovního pojištění je oproti možným platbám za ošetření, vyšetření, hospitalizaci či jiné nečekané události, se kterými se během dovolené můžete v zahraničí setkat, pakatel. Mít sjednané cestovní pojištění vzbuzuje pocit klidu. Svou dovolenou si tak budete moct vychutnat naplno.

Na letní dovolené ve Francii si dcera zapíchla u večeře do krku rybí kost. Od prvního kontaktu s asistenční službou, která v pozdních večerních hodinách přímo do hotelového pokoje poslala velmi schopnou lékařku, až po odvoz dcery ZDARMA do ORL ordinace následný den, proběhlo vše bez problémů. Dcera dle pokynů lékařky hodně pila a na ORL pan doktor už jen konstatoval, že má poškrábané hrdlo. Vloni jsem lékaře během dovolené musela vyhledat já osobně, když mi po pádu otekla noha. I když by člověk takovéto ,radosti´ raději na dovolené vynechal, musím říct, že na druhou stranu můžu být ve velkém klidu díky pojištění od ERV Evropské.
Paní Martina U., klientka ERV Evropské pojišťovny
Foto: ervpojistovna.cz

Sjednání cestovního pojištění je oproti možným platbám za ošetření, vyšetření, hospitalizaci či jiné nečekané události, se kterými se během dovolené můžete v zahraničí setkat, pakatel

Mít pomoc k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu? K nezaplacení!

Zkušenosti klientů ERV Evropské pojišťovny potvrzují důležitost kvalitní asistenční služby. Kvalita zdravotní péče se totiž v zahraničí velice často liší od té, na kterou jsme u nás v Česku zvyklí. Obecně platí, že pokud máte zdravotní potíže, měli byste neprodleně kontaktovat asistenční službu. Ta zná místní prostředí a její specialisté velice rychle zajistí, abyste se dostali do rukou prověřených lékařů, byla vám poskytnuta kvalitní péče a vy jste naprosto přesně věděli, co máte dělat. Vážnější případy vždy řeší supervizoři ve spolupráci s lékaři, zdravotními sestrami a transportním týmem.

Tip: „Potíže řešte s asistenční službou ihned po jejich vzniku. Výjimkou jsou stavy ohrožující život, kdy by měla být co nejdříve přivolána místní záchranná služba,“ říká expert z ERV Evropské Vlastimil Divoký.

Foto: ervpojistovna.cz

Jednoduchý přehled toho, jak funguje pojištění storna (zrušení cesty) a cestovního pojištění

„Máme vlastní česky hovořící specializovanou asistenční službu, na kterou můžou naši klienti volat 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Více než stočlenný tým je klientům k dispozici v osmi jazycích samozřejmě včetně českého jazyka. Naši specialisté z jednotlivých center pomoci (tzv. Eurocentra) osobně prověřují zdravotnická zařízení v turistických letoviscích, takže s námi mají klienti jistotu, že o ně bude vždy dobře postaráno,“ uvádí expert z ERV Evropské Vlastimil Divoký.

Kromě cestovního pojištění je možné sjednat si také pojištění storna zájezdu, díky kterému nepřijdete o své peníze, pokud budete muset zůstat nečekaně doma. ERV Evropská pojišťovna umožňuje navíc při sjednání pojištění storna zájezdu zrušit cestu i z jiných než zdravotních důvodů, dostanete až 100 procent zaplacených prostředků a využít jej můžete pro dovolenou v Česku i v zahraničí.

Věděli jste, že…?

Hlavním partnerem při přímém řešení pojistné události není samotná pojišťovna, ale její asistenční služba. ERV Evropská pojišťovna je jediný specialista na cestovní pojištění v Česku. Ročně pojistí 1,3 milionu klientů, což z ní dělá i díky spolupráci se všemi velkými cestovními kancelářemi jedničku na českém trhu.

Tip: Při kontaktování asistenční služby ERV Evropské pojišťovny a dodržování jejích pokynů máte mnohem větší šanci, že nebudete muset ošetření platit ze svého.

S čím vším umí například poradit asistenční služba ERV Evropské pojišťovny?

  • Poradí, jak postupovat při pojistné události.
  • Zajistí kvalitní specialisty kdekoli ve světě.
  • Poskytnutím platební záruky vás ušetří přímé platby za hospitalizaci či nákladné ošetření.
  • Zajistí převoz do jiného zdravotnického zařízení a lékařský doprovod.
  • S využitím českého asistenčního lékaře sleduje váš zdravotní stav.
  • Zajistí přivolání blízké osoby z vlasti při vaší delší hospitalizaci.
  • V případě potřeby zajistí prodloužení pobytu v hotelu včetně stravování.
  • Zorganizuje převoz zpět do vlasti či repatriaci ostatků.
  • Zprostředkuje kontakt s rodinou ve vlasti.
  • Potvrdí úhradu škody způsobené třetí osobě.
  • Pomůže zajistit právního zástupce při způsobení škody.

Tyhle tři věty jste už pravděpodobně od někoho slyšeli. Kde je pravda?

1. Dovolená ťuká na dveře. Pojištění storna zájezdu je pro mě zbytečné a drahé.

Už se často vidíme na pláži, na celodenním výšlapu nebo v myšlenkách zdoláváme nové výzvy. Přestože někde v podvědomí víme, že existuje něco jako zákon schválnosti, nepřipouštíme si, že by se něco mohlo pokazit. Přitom ke zrušení cesty nejčastěji dochází těsně před odjezdem, právě v době, kdy jsou dány cestovní kanceláří nejvyšší stornopoplatky.

2. Po Evropě mi bohatě stačí kartička zdravotního pojištění.

Do chvíle, než se něco stane, vám kartička zdravotního pojištění skutečně stačí. Věděli jste ale, že tato EHIC kartička nezahrnuje asistenční služby (případný převoz zpátky domů si musíte nejen organizovat, ale také hradit sami), zajišťuje péči pouze ve státních zdravotnických zařízeních a jste rovněž vystaveni riziku vysoké spoluúčasti za léky, ošetření či hospitalizaci, a to až do výše 65 procent?

3. Mám pojištění na platební kartě. Proč si platit za další?

Velice často pojištění na platební kartě obsahuje nižší limity, zpravidla se nevztahuje na zrušení cesty, neobsahuje žádné speciální připojištění, jako jsou například rizikové sporty, a hlavně – nemusí vůbec obsahovat asistenční služby, které jsou vaším strážným andělem ve chvíli, kdy potřebujete skutečně a rychle pomoci.

Cestovní pojištění je neviditelným strážným andělem, které vás bude chránit na každém kroku. Při výběru cestovního pojištění je klíčové hledět na kvalitu asistenčních služeb, protože právě ty jsou rozhodující v případě komplikací a potíží (zdravotní problémy, řešení storna zájezdu, ztráta zavazadel a jiné). Je to totiž pouze asistenční služba, která pomáhá v případě, kdy jde o zdraví, nebo dokonce o život.

Foto: ervpojistovna.cz

Cestujte bez starostí

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované