Hlavní obsah

Znáte rčení o kovářovic kobyle? Aneb i Karlovaráci začali konečně pít z pramenů

Foto: shutterstock.com

Co pijete vy? Karlovarské prameny léčí, přijeďte to zjistit také

Reklama

Přestože do Karlových Varů jezdí za léčivými prameny lidé z celého světa, místní obyvatelé neměli tolik příležitostí se na kolonády dostat. Toto je už ale minulostí. Projektu #PijuPrameny se podařilo oslovit Karlovaráky.

Článek

S trochou nadsázky by se projekt #PijuPrameny, který vznikl pod záštitou karlovarského informačního centra ve spolupráci s Alžbětinými lázněmi, Institutem lázeňství a balneologie, dal označit za druhou šanci Karlovaráků. Právě ti si totiž v minulosti nechali bez většího povšimnutí pod nohama proplouvat doslova tekutý poklad.

Projekt #PijuPrameny odstartoval na jaře letošního roku a zapojilo se do něho kolem 600 místních obyvatel. Měli možnost na vlastní kůži během třítýdenní pitné kúry a pod odborným dohledem pocítit blahodárné účinky karlovarské pramenité vody.

Anketa

Ochutnali jste už někdy vyhlášené karlovarské prameny?
ANO, pravidelně do Karlových Varů jezdím a piju ze zdejších pramenů.
10 %
ANO, už jsem je ochutnal/a.
79,5 %
NE, ale chystám se.
10,5 %
Celkem hlasovalo 1356 čtenářů.

#PijuPrameny

„Místní vědí, že prameny jsou léčivé, ale na druhou stranu z nich nepijí, i když k nim mají blízko a jsou zadarmo. Na tento paradox jsme narazili během krátkého dotazníkového šetření, ve kterém jsme oslovili více než 120 Karlovaráků,“ komentoval situaci otec myšlenky Vladimír Chlad z Infocentra Karlovy Vary. Z dotazníků vyplynulo, že je mnohým vlastně líto, že „ze svých“ pramenů nepijí.

Zhruba 600 obyvatel se ale rozhodlo, že toto změní a pod odborným dohledem se pustilo do očisty s karlovarskými léčivými prameny. A vzali to pěkně z gruntu. Všem účastníkům projektu #PijuPrameny byla zajištěna vstupní i výstupní lékařská prohlídka včetně potřebných krevních vyšetření. Při stanovování pitné kúry se myslelo i na skutečnost, jaký pramen by každému z účastníků mohl nejvíce chutnat. „A mohlo se začít pít,“ vzpomíná lázeňská lékařka Marie Rebjonková.

Při jakých obtížích může karlovarská pitná kúra pomoci?

  • Funkční a jiná chronická onemocnění žlučníku a žlučových cest, pooperační stavy (ideálně do 3 měsíců po operaci)
  • Stavy po akutním zánětu jater, po mononukleóze a jiné chronické jaterní poruchy
  • Stavy po akutním zánětu slinivky břišní, chronický zánět slinivky břišní
  • Diabetes mellitus hlavně II. typu, hyperlipoproteinemie, dna, vysoká kyselina močová
  • Preventivně jako „očistná“ kúra, povzbuzení funkce zažívacích orgánů a předcházení metabolickým poruchám
  • Vleklé funkční dyspepsie, refluxní nemoc jícnu, vředová choroba v remisi, stavy po operacích žaludku a dvanácterníku, vleklé střevní poruchy, dráždivý tračník, zácpa
Foto: Informační centrum Karlovy Vary

Karlovarští věří, že prameny jsou léčivé, ale na druhou stranu z nich nepijí, i když k nim mají blízko a jsou zadarmo. Tento pohled se však změnil

Zkuste karlovarskou pitnou kúru s odborníky a zcela zdarma

Stačí si vybrat termín setkání a během hodiny budete i vy přímo na karlovarských kolonádách zasvěceni do tajů léčivých pramenů. Po celé léto jsou připraveny přednášky s odborníky, kteří s pitím z pramenů mají mnohaleté zkušenosti. Jednou z přednášejících je přímo lázeňská lékařka Milada Sárová, která je považována za kapacitu ve svém oboru. Léčili se u ní prezident Václav Havel, francouzský herec Gérard Depardieu či česká herecká legenda Josef Somr. Do Karlových Varů přijela původně na svatební cestu v roce 1973 a už zde zůstala. Dokázala spojit špičkovou wellness péči, balneologii a další obory v jeden celek.

Co uvádějí klinické studie o účincích tradiční karlovarské pitné léčby #PijuPrameny?

Součástí jarní kampaně je i studie, kterou provádí Institut lázeňství a balneologie. Výzkumná studie zahrnuje náhodně vybrané Karlovaráky, přičemž nejpočetnější skupinou jsou pacienti léčení pro gastrointestinální patologie a endokrinní poruchy. Jste zvědaví, jak to dopadlo?

Předběžné výsledky studie naznačují, že pitná léčba karlovarskými prameny má potenciál generovat pozitivní vliv například na jaterní steatózu. Ta v některých případech může vést k vážnějším stavům, jako je steatohepatitida, cirhóza, a dokonce i rakovina jater. Proto je přístup k prevenci a léčbě tohoto stavu klíčový. Pozitivním poznatkem z průběžných výstupních vyšetření je i to, že většina sledovaných osob hodnotila zlepšení celkového subjektivního stavu.

Foto: Informační centrum Karlovy Vary

Jedna z účastnic jarní kampaně #PijuPrameny, která měla možnost poznat blahodárné účinky karlovarských pramenů

Proč stále někam spěchat?

Pitná kúra není ani tak o kvantitě jako spíše o kvalitě a nastavení každého z nás. Vodu z horkých vývěrů je dobré popíjet v klidu, po doušcích, ideálně kolem 50 minut na lačno před jídlem, a to hned třikrát denně. „Obecně platí, že denně by člověk měl vypít 10 až 20 mililitrů na kilogram své váhy. Stokilový pacient si tak může dopřát litr až dva denně, rozdělených do tří intervalů,“ upřesňuje Stanislava Maulenová, lázeňská lékařka z Alžbětiných lázní.

Na konci třítýdenní pitné kúry, kterou Karlovaráci zvládali při plném pracovním tempu, si uvědomili, že lidé, kteří sem přijíždějí z celého světa, velmi dobře vědí proč. Místní konečně začali pít vodu, která, jak se během projektu ukázalo, zlepšila zdravotní stav u mnohých z nich. Do celého světa tak mohou nyní hrdě zvolat: My jsme praví Karlovaráci, kteří pijí prameny.

Foto: shutterstock.com

Vodu z horkých vývěrů je ideální popíjet v klidu, po doušcích, ideálně kolem 50 minut na lačno před jídlem, a to hned třikrát denně

Věděli jste, že…?

Voda z vyhlášených teplých karlovarských pramenů obsahuje čtyřicet sedm prvků prospěšných pro lidský organismus. Má prokazatelně příznivé účinky nejen na trávicí trakt a látkovou výměnu, ale má vliv i na zvýšení imunity vůči genetické a civilizační zátěži, na pohybové ústrojí a celkové čištění organismu. Pravděpodobně nejznámějším pramenem je Vřídlo. Voda z něj vyvěrá z hloubky 2,5 kilometru a je stará 35 000 let.

Kam se ke konkrétním pramenům vydat a jaká je jejich teplota?

Pramen číslo 1 VřídloVřídelní kolonáda72 °C
Pramen číslo 2 Pramen Karla IV.Tržní kolonáda65,8 °C
Pramen číslo 3 Pramen Zámecký dolníTržní kolonáda48,6 °C
Pramen číslo 4 Pramen Zámecký horníZámecká kolonáda51,1 °C
Pramen číslo 5 Pramen TržníTržní kolonáda63,8 °C
Pramen číslo 6Pramen MlýnskýMlýnská kolonáda57,8 °C
Pramen číslo 7 Pramen RusalkaMlýnská kolonáda60,6 °C
Pramen číslo 8aPramen Kníže Václav I.Mlýnská kolonáda65,4 °C
Pramen číslo 8bPramen Kníže Václav II.Mlýnská kolonáda58,6 °C
Pramen číslo 9 Pramen LibušeMlýnská kolonáda63 °C
Pramen číslo 10 Pramen SkalníMlýnská kolonáda44,9 °C
Pramen číslo 11 Pramen Svobodaaltán pramenu Svoboda61,7 °C
Pramen číslo 12Pramen SadovýSadová kolonáda39,1 °C
Pramen číslo 13 Pramen Dorotkapavilon Dorotkanepřístupný
Pramen číslo 14 Pramen Štěpánkaaltán Aloise Kleina14,2 °C
Pramen číslo 15Pramen HadíSadová kolonáda28,1 °C
Foto: shutterstock.com

Hadí pramen

Co pijete vy? Karlovarské prameny léčí, přijeďte to zjistit také.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované