Hlavní obsah

Sjezd ČSSD: Proti Hamáčkovi se na poslední chvíli spojili dva vyzyvatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Den před volebním sjezdem ČSSD oznámili dva kandidáti na předsedu, že se rozhodli spojit síly proti obhajujícímu Janu Hamáčkovi.

Článek

Janu Hamáčkovi ubyl jeden z vyzyvatelů v boji o post předsedy sociální demokracie. Den před sjezdem oznámil předseda jihomoravské ČSSD Břetislav Štefan, že na nejvyšší post ve straně nakonec kandidovat nebude.

Neznamená to ale, že přestává usilovat o Hamáčkův konec. Štefan se spojil do týmu s taktéž kandidujícím ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem, kterému chce v případě zvolení dělat 1. místopředsedu.

„Odkrýt karty před stranickými volbami nebývá strategické, přesto před sjezdem vítám oznámení domluvené spolupráce s Tomášem Petříčkem. Přesně takto upřímně by totiž měla naše strana začít komunikovat nejen ke členům, ale také k našemu okolí,“ zdůvodnil to Štefan.

Tandem Petříček-Štefan už má také první veřejné podporovatele. Patří k nim současný místopředseda Michal Šmarda, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický nebo kandidát na místopředsedu z Moravskoslezského kraje Igor Bruzl.

Že mají tito straníci k sobě názorově blízko, bylo zřejmé již delší dobu. Když Štefan ještě počítal s kandidaturou na předsedu, pro Seznam Zprávy uvedl, že v případě svého vítězství počítá do vedení právě s Petříčkem a jako další místopředsedy uvedl Šmardu s Netolickým.

Ve volebním klání o lídra ČSSD pro nadcházející volby tak zůstávají tři uchazeči: Jan Hamáček, Tomáš Petříček a poslankyně Kateřina Valachová.

Doporučované