Hlavní obsah

Školy se chystají na případ nejhoršího scénáře

Foto: Profimedia.cz

Školy připravují děti na výuku online.

Reklama

Nejpozději do konce září chtějí být základní školy v Česku připraveny.

Článek

S rostoucím počtem nakažených novým typem koronaviru se české školy už krátce po zahájení nového školního roku připravují na variantu, že by se stejně jako letos na jaře uzavřely.

Případně, že by nastala mírnější varianta - tedy to, že půjde kvůli prokázanému onemocnění třeba jedna nebo více tříd do karantény.

Školy si u rodičů zjišťují, zda mají doma notebooky nebo iPady s připojením. V hodinách informatiky se pak děti učí, jak se spojit s učitelem online. Aby mohla výuka probíhat distančně.

Ředitelé škol k těmto krokům přistupují, i když premiér Andrej Babiš naposledy v neděli večer zopakoval, že nebudou dělat plošná ekonomická opatření. „Nebudeme zavírat školy,“ řekl Babiš ve svém pořadu Čau lidi.

I přesto chce být vedení škol připraveno. Vše chtějí stihnout během září, pokud by se situace v Česku výrazně zdramatizovala. Shodně přitom zástupci škol říkají, že jednotlivé kroky si dělají po svém. Sjednocené pokyny třeba od Ministerstva školství k tomu nedostaly.

„Všem žákům byl založen školní e-mail, přes který budou využívat virtuální učebnu Google Classroom a Google Meet. Žáky od třetí třídy nahoru učíme systém používat, rodičům žáků prvního stupně nabízíme podporu našeho koordinátora,“ popisuje ředitelka ostravské základní školy Komenského Renáta Fialová.

Přípravy, i když kvůli nepříznivým okolnostem v počáteční fázi, dělá také plzeňská Benešova základní škola, která byla od začátku školního roku uzavřena. Až na čtyři pracovníky museli všichni do karantény. Učitelé se těsně před začátkem školního roku nakazili koronavirem během společné porady.

„Kdyby byly roušky zavedené dříve, tak by se to nestalo,“ komentovala ředitelka Iveta Žižková tuto událost.

Tento týden, kdy děti šly po prázdninách prvně do školy, se uskuteční třídní schůzky a už ty využije škola k přípravě na další možné přerušení prezenční výuky. „Učitelé budou zjišťovat, jak na tom děti jsou s vybavením. Jestli mají notebooky a iPady. Problém bude nejspíše s připojením,“ podotkla ředitelka Žižková.

Také Základní škola Horní v Brně bude tento týden zjišťovat, jak na tom děti s vybavením na online výuku jsou. A jaké pomůcky budou ještě potřeba.

„Velký nedostatek bude ohledně tabletů a notebooků. To budou potřebovat téměř všechny školy v republice,“ uvedl ředitel z Brna Martin Petržela.

Základní škola Mendelova v Praze 4 podle ředitelky Martiny Thumsové předvídala takovou situaci už v červnu. Naplánovali a zajistili si školení učitelů na září. Také tady již všem žákům zřídili školní e-maily.

„V hodinách informatiky je chceme postupně seznamovat s pracovními postupy. Objednali jsme počítače pro pedagogy i pro žáky (na půjčení),“ napsala Thumsová.

Jenže další vlna pandemie jim přináší další komplikace. „Bohužel karanténní opatření na straně školitelů, dodavatelů a v neposlední řadě i v naší škole přípravu na distanční výuku likvidují,“ dodala ředitelka školy.

Ostravská Základní škola Ostrčilova očekává, že technika - notebooky, kamery a sluchátka s mikrofony - jí přijde do konce září.

„Snažíme se předvídat nepředvídatelné, takže už víme, že v případě karantény jedné třídy už druhý den vysíláme online dle rozvrhu všechny předměty mimo výchovných,“ prohlásila ředitelka Lenka Lednická.

Učitelé ze základní školy v šesté pražské městské čtvrti na náměstí Svobody pak mají za úkol s dětmi zopakovat to, co se už naučily během druhého pololetí minulého školního roku.

„V současné době mají učitelé za úkol s dětmi zopakovat zásady práce v této aplikaci – navštíví s dětmi počítačovou učebnu či k tomuto opakování využijí sadu iPadů. Zopakují s dětmi, jak se přihlásit, kde najdou výukové materiály či zadané úkoly,“ popsala ředitelka Michaela Rybářová.

Mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová uvedla, že s variantou uzavření škol a přechodem na distanční výuku počítá třeba ministerský manuál, který byl k jejich provozu připraven.

„Ministerstvo školství aktuálně chystá další manuál přímo k distančnímu vzdělávání,“ doplnila Lednová.

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula pak pro MF Dnes řekl, že i přes rostoucí počet nakažených chtějí, aby školy mohly dál fungovat. Možná ale k nějakým dalším opatřením dojde.

„Bude diskuse s ministrem školství, jestli v oranžových oblastech nařídíme nosit roušky i ve třídách,“ prohlásil pro MF Dnes Prymula.

Oranžovými oblastmi jsou místa ze semaforu, který každý týden zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví. Aktuálně je to třeba případ Prahy a okresů Beroun, Kladno, Kolín nebo Praha-východ.

Reklama

Doporučované