Hlavní obsah

Kellnerův plán se odkládá. Z bankovního obchodu desetiletí zatím sešlo

Foto: Eva Moniová

Šéf Monety Tomáš Spurný po klíčovém hlasování o spojení s částí PPF. Akcionáři transakci neposvětili.

Reklama

aktualizováno •

Valná hromada Moneta Money Bank neschválila spojení s finančními firmami ze skupiny PPF. Nová, třetí největší banka na trhu, co do počtu klientů, tak zatím nevznikne.

Článek

Akcionáři Moneta Money Bank na dnešní mimořádné valné hromadě sice souhlasili s nabytím akcií Air Bank a českého a slovenského Home Creditu ze skupiny PPF, pro bylo 61,89 procenta. Neprošlo ale navýšení základního kapitálu Monety, které bylo podmínkou spojení a vzniku třetí největší banky v Česku podle počtu klientů.

„Skupina PPF bere na vědomí, že akcionáři Monety dnes na valné hromadě vyjádřili souhlas s nabytím akcií Air Bank a českého a slovenského Home Creditu, a že současně ale nedali v požadované míře souhlas s rozhodnutím o navýšení základního kapitálu Monety,“ uvedl v reakci na výsledek valné hromady mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek.

Šéf Monety Tomáš Spurný SZ Byznys potvrdil, že jednání o spojení budou pokračovat. V podobném duchu se vyjádřila i PPF.

Foto: Eva Moniová

Generální ředitel Monety Tomáš Spurný (v bílé košili vpravo) si bere úvodní slovo.

Někteří akcionáři dle očekávání před klíčovým hlasováním podali protesty nebo žádali o vysvětlení transakce. Ptali se na okolnosti vzniku transakce, ocenění jednotlivých firem, náklady na spojení apod.

„Petr Kellner mi volal mezi Vánoci 2020 a Novým rokem, že by se chtěl ke spojení vrátit. Požádal jsem ho, aby nastavil minimální cenu, která bude útočištěm pro naše akcionáře,“ odpověděl Spurný na otázku jednoho z akcionářů, kdy se obnovilo jednání o spojení. Tato cena byla později stanovena na 80 korun za akcii.

„Po té tragédii (Petr Kellner zahynul letos v březnu při pádu vrtulníku na Aljašce – pozn. red.) je mým partnerem management PPF,“ dodal šéf Monety.

Za spojení mi PPF nic neslíbila, říká šéf Monety

Spurný zároveň odmítl, že by měl za spojení slíbenou nějakou odměnu. Dostal ale podle svých slov od Kellnera ústní slib, že pokud ke spojení dojde, bude pokračovat představenstvo ve stávajícím složení. Jinými slovy, Spurný by vedl i nově vytvořenou banku.

Největší z akcionářů, Raiffeisenbank International na valné hromadě zosobněná známou advokátkou Vladimírou Glatzovou, která zastupuje akcionáře Petrus Advisers, žádala o bezprostřední zveřejnění a zodpovězení svých otázek. Představenstvo v čele s Tomášem Spurným však Glatzovou odmítlo s tím, že odpoví v zákonné lhůtě 15 dnů.

Kevin ze Sám doma

Advokátka Glatzová proti schválení transakce protestovala znovu. Tvrdila, že navrhované spojení je v rozporu se zákonem, se zájmy akcionářů a s řídícími a kontrolními systémy banky. Podle právničky využívá skupina PPF roztříštěné struktury banky, aby ji ovládla.

Namítla také například, že v evidenci skutečných majitelů akcií Monety není zapsána Renáta Kellnerová, vdova po nedávno tragicky zesnulém většinovém majiteli PPF Petru Kellnerovi.

Petrus Advisers přirovnali Tomáše Spurného v úvodu ke svému protestu k malému Kevinovi z amerického filmu Sám doma, který v krizi zoufale hledá přítele. Navrhovaná transakce je podle akcionáře ale prý příliš ambiciózní cíl.

Spurný chce mít velkou banku

Šéf Monety Tomáš Spurný transakci obhajoval. Podle něho je cílem spojení vytvořit budoucího šampiona českého bankovnictví. Má potenciál získat více než milion dodatečných klientů. Akvizice by měla přinést 25procentní navýšení úvěrového portfolia, vklady navýšit o více než 50 procent, což by výrazně pomohlo likvidní pozici banky.

Úspory z rozsahu by měly ve tříletém horizontu dosáhnout až 1,8 miliardy korun. Výrazně by se měla zvýšit ziskovost a návratnost kapitálu. Zisk v roce 2024 Spurný předpokládá na úrovni více než 8,5 miliardy korun, od roku 2024 a dále by se měly o 15 až 20 procent zvýšit dividendy.

Foto: Eva Moniová

Firmy ze skupiny PPF, se kterými by se měla Moneta spojit, pokud s tím budou akcionáři souhlasit.

Valné hromady se účastnilo 73,17 % akcionářů Monety oprávněných hlasovat, z toho 26,9 procenta korespondenčně.

Problém je cena

I ti největší kritici této bankovní transakce za téměř 26 miliard korun uznávají, že spojení ve střednědobém horizontu dává smysl a spojované entity se navzájem doplňují. Navíc se soustředí na lukrativní trh spotřebitelských úvěrů, který jim do budoucna zajišťuje poměrně zajímavé výnosy.

Na čem se akcionáři Monety často neshodnou, je však cena, kterou má Moneta zaplatit za finanční společnosti ze skupiny PPF. A také některé další parametry, například úspory, které spojení přinese a komplikovanost struktury transakce.

Proti zřejmě hlasovali menší institucionální akcionáři ze zahraničí, jimž před dvěma týdny dvě americké poradenské společnosti doporučily, aby navrhované spojení nepodpořily. Vůči transakci se také dlouhodobě vymezuje fond Petrus Advisers, který vlastní k deseti procentům akcií tuzemské banky.

Reklama

Doporučované