Hlavní obsah

Předraženou Opencard opět odnesli manažeři. Dostali znovu podmínku

Soud s manažery v kauze Opencard.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Dva bývalí manažeři pražského dopravního podniku byli znovu u Městského soudu poté, co se jich zastal Nejvyšší soud.

Článek

Máte jen malé ryby, jejichž vina není taková, aby bylo zapotřebí je trestat. Před soudem měl stát někdo jiný.

Tak by se daly stručně shrnout závěry Nejvyššího soudu, když se v odvolacím řízení na konci června zastal dvou bývalých manažerů pražského dopravního podniku, kteří byli nepravomocně odsouzeni k podmíněným trestům a pokutám kvůli předražení projektu Opencard.

Bývalý ředitel úseku služeb pražského dopravního podniku Tomáš Petana a taktéž bývalý šéf IT oddělení podniku Jan Suntych si však přesto znovu odnesli od Městského soudu v Praze podmíněné tresty 2,5 roku.

Uhradit mají škodu 350 000 a 250 000 korun.

Podle obžaloby při přípravě smluv s firmou Haguess k projektu Opencard způsobili škodu okolo 20 milionů korun.

Soud: Nejde o hlavní aktéry

Ve verdiktu odvolacího řízení se Nejvyšší soud nepřímo vrátil k pochybnostem, které panují už od doby, kdy bylo proti manažerům vzneseno obvinění -  jde jen o lidi, kteří plnili příkazy někoho jiného.

Politická zodpovědnost za Opencard, která Prahu přišla na zhruba dvě miliardy korun, byla připisována předním politikům pražské radnice v éře primátora Pavla Béma.

Nejvyšší soud v rozsudku mimo jiné poukázal i na to, že kdyby se obžalovaní manažeři odmítli podílet na předem nastaveném průběhu výběrového řízení, museli by s vysokou pravděpodobností opustit své pracovní pozice, možná i zaměstnání jako takové. „Nelze připustit, aby jejich trestní odpovědnost byla dovozována z toho, že se spokojili se situací, kterou nezapříčinili," podotkl.

V souvislosti s projektem byl v minulosti odsouzen k 3,5 roku vězení bývalý šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček, a to stejně jako Petana se Suntychem za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Další úředník magistrátu, šéf hodnotící komise Jiří Chytil, dostal podmínku. Město nyní na svých někdejších zaměstnancích soudně vymáhá škodu - po Seyčkovi chce přes 18 milionů korun, Chytil má zaplatit tři miliony.

Reklama

Související témata:

Doporučované